IMPLEMENTACIJA EUROPSKE POVELJE ZA MALA I SREDNJA PODUZEĆA U REPUBLICI HRVATSKOJ

Projekt  "Implementacija Europske povelje za mala i srednja poduzeća u Republici Hrvatskoj" odvijao se u Istarskoj županiji od veljače 2005. godine. Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o. bila je zadužena za operativnu provedbu projekta. Projekt je promoviran od strane regije Friuli Venezia Giulia, a za realizaciju je  bio zadužen Informest i to kroz suradnju sa regijom Veneto i Unioncamere Veneto. Partneri projekta s hrvatske strane bili su Dubrovačko-neretvanska županija, Primorsko-goranska županija i Istarska županija. Projekt je financiran u skladu s talijanskim Zakonom 84/01. U prvoj fazi projekta napravljena je analiza postojećeg stanja u sektoru malog i srednjeg poduzetništva, održan je sastanak institucija relevantnih za sektor malog i srednjeg poduzetništva, tiskana brošura projekta za Istarsku županiju, napravljena anketa malih i srednjih poduzeća te održano nekoliko seminara među kojima i tjedan malih i srednjih poduzeća. U drugoj fazi projekta, koja je započela u mjesecu lipnju 2005. godine, formirane su tri radne grupe:

  • "Baza podataka" s ciljem pronalaska modela za uspostavu jedinstvene baze podataka za mala i srednja poduzeća (trgovačka društva i obrte) za Istarsku županiju. Sudionici radne grupe su bili predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, županijskog odjela za gospodarstvo te Istarske razvojne agencije.
  • "Europrojektiranje", radna grupa organizirana od strane VINE Veneto. Održani su seminari u trajanju od 6 dana, s ukupno 20-ak polaznika iz gradova, općina, agencija, županijskih odjela te turističke zajednice. Obrađene su teme kao što su: pisanje projekta, aplikacija, upravljanje projektom i projektnim ciklusom, sastavljanje projektnog sažetka, identifikacija potrebnih dokumenata, opisa aktivnosti po radnim paketima, ispunjavanje projektnih obrazaca, formiranje budžeta i druge.
  • "Istarska Malvazija", radna grupa formirana s ciljem definiranja marketinške strategije za prezentaciju i pozicioniranje oznake kvalitete "IQ" za sortu vina Istarska malvazija. Sudionici radne grupe bili su proizvođači vina, udruga Vinistra, Agencija za ruralni razvoj, Upravni odjel za turizam Istarske županije te Istarska razvojna agencija.