CPZI - Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije

Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije (CPZI) uspostavljen je od strane Istarske razvojne agencije i Zajednice tehničke kulture Pula u Puli u svibnju 2015. godine, pri čemu je IDA omogućila nabavu opreme za opremanje Centra u sklopu europskog projekta Smartinno (Program Jadranske prekogranične suradnje), dok je Zajednica tehničke kulture Pula omogućila renoviranje zgrade. Ukupna vrijednost investicije iznosila je 800.000,00 kuna. 

Svrha osnivanja ove vrste Centra je promicanje interesa u znanosti među djecom i mladima, kao i rano usmjeravanje  darovite djece u znanosti u suradnji sa stručnim mentorima. Centar se sastoji od nekoliko jedinica poput fizike, kemije, mehanike, termodinamike, elektromagnetizma te kroz svoj stalni postav zanimljivih pokusa, radionica i predavanja pomaže obrazovnim institucijama da lakše ostvare svoje programske zadatke te da se dodatno popularizira znanost.  Posjete se uspješno odrađuju minimalno dva puta tjedno te je od početka rada Centra praktičnu nastavu iz predmeta fizike i kemije odradilo više od 6.500 učenika sa više od 1.300 radnih sati iz različitih škola s područja Istarske županije.

Aktivnosti IDA-e:

  • tehnička i savjetodavna podrška Zajednice tehničke kulture Pula u Puli
  • uspostava mreže suradnje i pomoć u pripremi novih projekata s ciljem osiguranja izvora financiranja za dodatno opremanje i funkcioniranje Centra
  • sudjelovanje u međunarodnim projektima koji se financiranju iz EU fondova
  • vođenje web stranice Centra.

Više o Centru za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije potražite na stranici www.cpzi.eu

Kontakti: