IDA:  Novi interaktivni ekrani u Puli, Poreču i Rapcu

IDA: Novi interaktivni ekrani u Puli, Poreču i Rapcu

Više od 350.000,00 kuna investicije za novu opremu u sklopu projekta METRO

 

Istarska razvojna agencija je u suradnji s gradovima Pulom, Labinom, Porečom, lokalnim turističkim zajednicama, lučkim upravama te pulskom tvrtkom Penta d.o.o., postavila tri interaktivna ekrana na području Pule, Poreča i Rapca. Primarni cilj navedene aktivnosti koja se provodi u sklopu projekta METRO je podizanje razine usluga za korisnike, informiranje istih o prijevoznim mogućnostima te općenito o cjelokupnoj turističkoj ponudi ovisno o lokaciji postavljanja ekrana, a ukupna vrijednost investicije iznosi nešto više od 350.000,00 kuna.

Direktor IDA-e, dr.sc. Boris Sabatti je prilikom postavljanja opreme na lokacijama istaknuo da su ekranima prikazane sve korisne informacije za putnike koji tranzitiraju navedenim područjem uključujući turističku ponudu u blizini (atrakcije, znamenitosti, smještaj, gastronomija, plaže i slično). Informacije na ekranima će se, u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama kontinuirano ažurirati ovisno o lokacijama i potrebama, istaknuo je  Sabatti.

U Puli je ekran postavljen na području Riječkog gata, gdje u vrijeme turističke sezone postoji velika frekventnost posjetitelja. Obzirom da je jedan od ciljeva projekta METRO upravo promocija prekograničnih brodskih linija te promocija multimodalnosti, odabrana je lokacija u čijoj se neposrednoj blizini nalazi granični prijelaz za putnike koji dolaze brodskim linijama iz Italije te željeznički i autobusni kolodvor.

Gradonačelnik Pule, Boris Miletić, izrazio je zadovoljstvo navedenim ulaganjem, istaknuvši kako je projekt METRO još jedan pokazatelj kvalitetne suradnje Istarske razvojne agencije i istarskih gradova, kojim se unapređuje usluga za posjetitelje, ali i za sve žitelje Grada Pule. Naš se grad po veličini ne može mjeriti s europskim metropolama, ali kontinuirano uspijeva pratiti najsuvremenije trendove i primjenjivati najnovije tehnologije. Projektima poput METRO-a pokazujemo našu viziju Pule - pametan grad s modernom i pametnom infrastrukturom. Unaprjeđenje turističke infrastrukture koristi svima, od prijevoznika, ugostitelja i iznajmljivača, do građana jer će se boljom prometnom povezanošću bitno rasteretiti centar grada.     

U Poreču  je ekran postavljen u vrlo posjećenoj uvali Peškera dok je treći  ekran postavljen na području Rapca odnosno na rabačkoj rivi.

Gradonačelnik Poreča, Loris Peršurić, ističe kako Grad Poreč-Parenzo konstantno ulaže u poboljšanje svoje turističke infrastrukture, ali i u promociju i povezivanje ekološki prihvatljivih oblika prijevoza. Stoga je punionica za električne bicikle i skutere uz ovaj interaktivni info punkt još jedna dodatna kockica u mozaiku ponude Poreča. U Poreču već duže vrijeme radimo na „zelenim“ projektima – od sudjelovanja u nacionalnoj akciji sadnje drveća, do čak osam punionica za električne automobile, naše komunalno i prometno redarstvo koristi vozila na električni pogon, za što smo ostvarili sufinanciranje od Fonda za zaštitu okoliša, a kroz još jedan EU projekt nabavili smo mini autobusa na električni pogon za pilot projekt javnog prijevoza. Osim toga, interaktivni ekran koji će na jedan moderan način pružati sve potrebne informacije o našoj destinaciji – od gastronomije, smještaja, znamenitosti do bike stanica i punktova, sigurno će biti koristan i za posjetitelje, ali i za sve ostale pružatelje usluga na našem području, kazao je Peršurić.

Gradonačelnik Labina, Valter Glavičić naglasio je da je instalacijom digitalne opreme u omogućena kvalitetna nadogradnja uređenju rabačke rive i u funkcionalnom i u vizualnom smislu te je podignuta razina usluga za korisnike i brojne posjetitelje ove turističke destinacije pod okriljem Grada Labina. Isto tako naglasio je da će se ubuduće ustrajati na jačanju prometne povezanosti Labina, odnosno Rapca s ostalim destinacijama u pomorskom prijevozu između Italije i Hrvatske.

Projekt METRO (Maritime Environment friendly TRanspOrt systems) koji je u provedbi od siječnja 2019. godine financira se u sklopu programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska, a njime se nastoji poboljšati kvalitetu, sigurnost i održivost u pomorskom i obalnom prijevozu u prekograničnom području Italije i Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta je 22 milijuna kuna, a istarski predstavnici, IDA i Tehnomont brodogradilište sudjeluju s udjelom od 7 milijuna kuna od čega je IDA-i namijenjeno 1,5 milijuna kuna, dok je Tehnomontu, koji u sklopu projekta izrađuje tehničku dokumentaciju hibridnih plovila usmjerenih prema smanjenju energetske potrošnje i očuvanju okoliša, namijenjeno 5,5 milijuna kuna.

Istarska razvojna agencija, osim projekta METRO, trenutno sudjeluje u još dva projektu u domeni mobilnosti – ICARUS i MIMOSA. Provedbom projekata, bit će moguć prijevoz bicikli vlakom na ruti Pazin – Buzet, a  što će omogućiti da korisnici svoje putovanje nastave i novouređenom biciklističkom trasom od Kanfanara do Rovinja na mjestu nekadašnje željezničke pruge. Osim navedenog, u sklopu projekata će se tijekom svibnja na željezničkim stanicama u Pazinu i Lupoglavu postaviti digitalni ekrani te električni bicikli s punionicama uz koje će biti i postavljena karta s informacijama o dostupnim biciklističkim stazama u blizini željezničkog kolodvora. Isto tako će se tijekom godine raditi na razvoju pametne kartice (smart card) i platforme „Via Istra“,  kojima će se omogućiti lakši pristup dostupnim oblicima prijevoza na području Istre, ali i stvoriti nove prilike za razvoj gospodarstva i ponude ove regije, istaknuo je zaključno Sabatti.

Interaktivni ekran na rabačkoj rivi.

Interaktivni ekran na Riječkom gatu u Puli.

Interaktivni ekran u uvali Peškera u Poreču.