IDA u sklopu projekta METRO postavlja tri interaktivna ekrana na lokacijama u Puli, Poreču i Rapcu

IDA u sklopu projekta METRO postavlja tri interaktivna ekrana na lokacijama u Puli, Poreču i Rapcu

Istarska razvojna agencija će provedbom pilot aktivnosti projekta METRO u nadolazećem razdoblju u suradnji s pulskom tvrtkom Penta d.o.o., gradovima Pulom, Labinom i Porečom te s lokalnim turističkim zajednicama na području Istarske županije postaviti tri interaktivna, informativna ekrana. Prvi ekran bit će postavljen na području grada Pule, točnije na Riječkom gatu, drugi na području grada Poreča - u uvali Peškera te treći na području Rapca odnosno na rabačkoj rivi.

Obzirom da je jedan od ciljeva projekta METRO upravo promocija prekograničnih brodskih linija te promocija multimodalnosti, na navedenim ekranima bit će prikazane sve javne prijevozne mogućnosti u blizini ekrana, ovisno o lokaciji postavljanja. Osim navedenog, korisnici informativnog ekrana imati će i mogućnost besplatnog punjenja svojih električnih bicikli i skutera.

Godišnje Istru posjeti veliki broj turista koji na naš poluotok dolaze većinom osobnim automobilima, stoga smo, u sklopu ovog projekta nastojali što više promovirati 'car independent' načine prijevoza kako bi svim posjetiteljima ukazali na štetnost korištenja osobnih automobila te kako bi ih potaknuli da što više koriste eko načine prijevoza s naglaskom na el. bicikle i el. skutere. Također nam je poznato da dolazak velikog broja turista u sezonskim mjesecima stvara i velike gužve u prometu, stoga će prolaznicima biti prikazane i sve ostale mogućnosti javnog prijevoza. Osim navedenog, na ekranima će biti prikazana i ostala turistička ponuda u blizini (atrakcije, znamenitosti, smještaj, gastronomija, plaže i slično), a trenutno smo u fazi razvoja softvera odnosno prilagođavanja korisničkog sučelja koje će biti instalirano na ekrane te u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama nastojimo, ovisno o potrebama, informacije na ekranima maksimalno prilagoditi lokacijama, istaknuo je direktor IDA-e, Boris Sabatti.

Projekt METRO (Maritime Environment friendly TRanspOrt systems) koji je u provedbi od siječnja 2019. godine financira se u sklopu programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska. Projektom se nastoji poboljšati kvalitetu, sigurnost i održivost u pomorskom i obalnom prijevozu u prekograničnom području Italije i Hrvatske. Njegova ukupna vrijednost je 22 milijuna kuna, a IDA sudjeluje u funkciji partnera s udjelom od 1,4 milijuna kuna.

Direktor IDA-e ističe kako Istarska razvojna agencija, osim projekta METRO, trenutno sudjeluje u još dva međunarodna projekta u domeni mobilnosti - ICARUS i MIMOSA čiji su glavni ciljevi povezivanje obale i unutrašnjosti kao i promocija ekološki prihvatljivih oblika prijevoza. Povezivanjem rezultata navedenih projekata nastojati ćemo što više unaprijediti i povezati sve oblike prijevoza u Istarskoj županiji kako bi povezali obalu i unutrašnjost našeg poluotoka, zaključuje Sabatti.