[DOGAĐAJ] Umjetna inteligencija (AI): Što je i kako utječe na poslovanje i društvo

[DOGAĐAJ] Umjetna inteligencija (AI): Što je i kako utječe na poslovanje i društvo

ICT Istra u ovoj godini priprema seriju događaja pod nazivom ICT Istria TechTalks koji će na jednom mjestu okupljati IT stručnjake i obrađivati aktualne teme. Prvi takav događaj na redu je već u četvrtak, 28. ožujka 2024. Pokrit će različite aspekte umjetne inteligencije, uključujući osnove, praktičnu primjenu i perspektive.

U sklopu događaja, predviđeno je predavanje na temu “Osnove umjetne inteligencije” (AI fundamentals) koje će održati Aco Momčilović, istraživač umjetne inteligencije, predsjednik Globalnog instituta za etiku umjetne inteligencije, tvorac koncepta National AI Capital (NAIC), član upravnog odbora udruge Croatian AI i globalni voditelj posebne interesne grupe za AI pri Međunarodnoj udruzi za upravljanje projektima (IPMA). Osnivač je projekata AI Art Singularity i AI Business Hackathon. 

Nakon predavanja, slijedi panel pod nazivom “AI u praksi: Iskustva, savjeti i očekivanja” na koji dolaze stručnjaci iz više istaknutih ICT tvrtki - Infobipa, Infosita, Intersoft Technologies i Lloyds digitala. Razgovarat će se o konkretnoj primjeni umjetne inteligencije, s dragocjenim savjetima i perspektivom za budućnost.

Događaj se organizira u suradnji s Istarskom razvojnom agencijom - IDA d.o.o., i održat će se u prostoru Coworking centra Pula (Marka Marulića 5, Pula) 28. ožujka 2024. godine s početkom u 18:00 sati. Ulaz je besplatan uz prethodnu prijavu.

[PREDAVANJE]: Osnove umjetne inteligencije (AI Fundamentals)

Aco Momčilović će kroz ovo predavanje razjasniti osnove umjetne inteligencije i njezin utjecaj na poslovanje i svakodnevni život. Objasnit će različite vrste umjetne inteligencije te važna pitanja koja proizlaze iz njih. Govorit će o socio-ekonomskim aspektima te brzini i snazi promjena koje donosi AI. Osvrnut će se na geo-političke posljedice ovog tehnološkog napretka te razmotriti očekivani utjecaj umjetne inteligencije na poslovanje i svakodnevicu. Nakon predavanja (45min) bit će prilike za pitanja iz publike (10min).

Aco Momčilović je stručnjak čije se iskustvo proteže od menadžerskih uloga u renomiranim kompanijama poput Rimac Automobila, L’Oreal Adria, Ledo, Billa (dio REWE Grupe), do savjetovanja u raznim industrijama. Ističe se kao poslovni savjetnik specijaliziran za ljudske resurse, organizacijski razvoj i etiku umjetne inteligencije. Predavač je na više poslovnih škola. Angažiran je na rukovodećim mjestima u više udruga i inicijativa.

[PANEL]: AI u praksi: Iskustva, savjeti i očekivanja

Uslijedit će panel (45 min) sa stručnjacima iz više istaknutih istarskih ICT kompanija koji će razmijeniti stajališta i iskustva u primjeni umjetne inteligencije, s pogledom na njen razvoj i utjecaj na blisku budućnost. Bit će prilike i za pitanja iz publike (10min).

Sudjelovat će Aleksandar Raić (VP of AI Transformation u Infobipu), Dean Verbanac (CEO Intersoft Technologies, predsjednik udruge ICT Istria), Diana Kukić Dasko (Head of Bussiness development u Lloyds digitalu) i Goran Mrvoš (CEO & osnivač Infosita) uz Acu Momčilovića u ulozi moderatora.

Panelisti će uz ostalo predstaviti aktivnosti svojih tvrtki vezane uz umjetnu inteligenciju, kako interno – kako se pripremaju i što su implementirali u svojim procesima, tako i eksterno – produkte koje nude na tržištu, use caseove koje su implementirali i benefite koje su ostvarili, projekte koje su implementirali. Govorit će o očekivanjima od umjetne inteligencije te kako vide neposrednu budućnost. 

Aleksandar Raić, stručnjak s bogatim međunarodnim iskustvom, karijeru je započeo u Plivi, postavši kasnije CIO Plive i CEO GBS-IT (tvrtka Pliva Grupe za IT usluge). Nakon akvizicije od strane Teva-e, seli u Nizozemsku i preuzima ulogu CIO Europe, pa u Njemačku, te Izrael gdje vodi integracije akviziranih kompanija na međunarodnim tržištima. Po povratku u Hrvatsku, u Croatia Osiguranju vodi projekt implementacije Core sustava osiguranja. Danas u Infobipovom AI Transformation odjelu vodi tim izuzetnih entuzijasta i AI stručnjaka.

Dean Verbanac, kao CEO tvrtke Intersoft Technologies i predsjednik udruge ICT Istra, vizionar je po pitanju uvođenja AI tehnologija u sektor turizma, kao i tehnološkog razvoja Istre. Poznat po svojoj predanosti i strasti, utjelovljuje bit inovacije i izvrsnosti u području ICT-a. Upotrebom AI alata u svojim softverskim rješenjima, transformirao je način interakcije i automatizacije u turističkim tvrtkama širom Velike Britanije, Nizozemske, Njemačke, Italije, Slovenije, Hrvatske i drugih zemalja.

Diana Kukić Dasko, s gotovo dva desetljeća karijere, stručnjakinja je u području digitalnog marketinga i razvoja poslovanja. Veći dio karijere uspješno je razvijala u stranim tvrtkama s odgovornostima u vođenju i koordinaciji lokalizacije kampanja više desetaka globalnih brandova na preko šezdeset tržišta. Danas svoje znanje i vještine primjenjuje na poziciji Head of Business Development u tvrtki Lloyds digital.

Goran Mrvoš, poduzetnik, osnivač i direktor Infosita, koji od 2002. godine digitalizira poslovanje kompanija, turističkih, javnih, dijelom i proizvodnih. Član je više inicijativa koje promiču informacijske tehnologije kao stratešku gospodarsku granu. Redoviti je predavač i panelist na domaćim i stranim konferencijama. Prepoznat je po mentorskom radu s mladima i entuzijazmu za nove digitalne koncepte, projekte i ideje.

Druženje i umrežavanje

Nakon predavanja i panela slijedi druženje u opuštenoj atmosferi te razmjena ideja, iskustava i umrežavanje (2h). 

Događanje je besplatno, uz obaveznu prethodnu prijavu. Svoj dolazak potvrdite putem sljedeće POVEZNICE, najkasnije do utorka, 26. ožujka 2024.

Za dodatne informacije obratite se Jeleni Nikolić Ražem putem e-maila jelena.nikolic@ida.hr ili na broj +385 52 381 900.