ISTARSKA RAZVOJNA AGENCIJA NACIONALNI POBJEDNIK NATJEČAJA EUROPSKA NAGRADA ZA PROMICANJE PODUZETNIŠTVA

ISTARSKA RAZVOJNA AGENCIJA NACIONALNI POBJEDNIK NATJEČAJA EUROPSKA NAGRADA ZA PROMICANJE PODUZETNIŠTVA

Na temelju osvojene nagrade IDA ulazi u europsko finale natječaja kojeg dodjeljuje Europska komisija

U sklopu natječaja Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja „Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2024“ (European Enterprise Promotion Awards - EEPA 2024) Istarska razvojna agencija nacionalni je pobjednik u kategoriji Promicanje i razvoj poduzetništva. Na temelju osvojene nagrade IDA ulazi u finale natječaja kojeg dodjeljuje Europska komisija u Budimpešti u studenom 2024. godine na Svečanosti proglašenja pobjednika u okviru višednevne godišnje Skupštine malog i srednjeg poduzetništva. Cilj dodjele EEPA nagrade je, kroz primjere najboljih politika i praksi, otvoriti nove mogućnosti za lokalnu i regionalnu razinu za razvoj poduzetništva, zapošljavanja i zadržavanja stanovništva u njihovim sredinama.

Europska nagrada za promicanje poduzetništva nagrađuje izvrsnost u promicanju malog poduzetništva na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, dodjeljuje se od 2006. godine, a do danas je ukupno zaprimljeno više od 4.500 projekata. U natječaju za dodjelu EEPA 2024 nagrade sudjeluje 27 država članica Europske unije.

Direktor IDA-e dr.sc. Boris Sabatti izrazio je zadovoljstvo ovom nagradom i smatra je velikim priznanjem za Istarsku razvojnu agenciju te za promicanje i razvoj poduzetništva u Istri. Nadalje je naglasio da u skoro 25 godina rada Istarska razvojna agencija – IDA d.o.o. kontinuirano ulaže u razvoj poduzetničke infrastrukture.

Ponajprije treba izdvojiti otvaranje poduzetničkog centra Coworking Pula, koji je u  operativnoj funkciji od početka godine, potom upravljanje s dva poduzetnička inkubatora u Puli u kojima je tijekom godina pružena podrška za 100 poduzetnika početnika te isto tako i koordinaciju mreže poduzetničkih inkubatora i coworking prostora u Istarskoj županiji.

Od otvaranja poduzetničkog centra Coworking Pula pa do danas radna mjesta u open space prostoru koristilo je 300 poduzetnika, freelancera i digitalnih nomada. Do današnjeg dana u centru je održano 80 različitih događanja različite tematike s više od 4.800 sudionika (Idea HUB event, radionice za poduzetnike poput AI, Chat GPT, Linkedin Meet up, web dizajn, prezentacijske vještine, Prvi susret digitalnih nomada u Puli, predstavljanje poslovnih udruga s naglaskom na žensko poduzetništvo) te je najavljen velik broj događanja za nadolazeće razdoblje.

Isto tako, IDA provodi besplatne edukacije i programe umrežavanja za poduzetnike i obrtnike već dugi niz godina te je do sada provedeno više od 600 obrazovnih programa sa više od 15.000 polaznika.

Međunarodna suradnja i EU projekti kao izvor financiranja kvalitetnih razvojnih projekata za poduzetništvo značajni su dio poslovanja IDA-e, koja je od svog osnivanja provela 60 EU projekata ukupne vrijednosti više od 87 milijuna EUR. U provedbi je trenutno 6 EU projekata ukupne vrijednosti više od 10 milijuna EUR, od čega je za IDA-u odobreno ukupno 1,5 milijuna EUR. Projekti u provedbi financirani su u sklopu programa INTERREG V-A Italija – Hrvatska, INTERREG Central Europe i INTERREG VI-B - IPA Adriatic Ionian – ADRION i uz potporu Istarske županije, a čije su projektne aktivnosti usmjerene na sektor plave ekonomije, održivi turizam, prijevoz i logistiku te na zaštitu okoliša, ističe Sabatti. Istarska razvojna agencija je po ovlaštenju Istarske županije razvila oznaku vizualnog označavanja kvalitete IQ – Istrian Quality -  Istarska  kvaliteta – Qualità istriana koja se dodjeljuje proizvodima i uslugama natprosječne kvalitete, proizvedenim ili pružanim na području Istarske županije.

Program financijske podrške odnosno kreditiranja za male i srednje poduzetnike i obrtnike provodi se u Istarskoj županiji već više od 20 godina, a u dosadašnjem je tijeku realizirano 17 kreditnih linija u sklopu kojih je podržano 1.900 poduzetničkih projekata ukupne vrijednosti gotovo 150 milijuna EUR. U suradnji sa Istarskom županijom i gradovima uskoro krećemo s realizacijom nove 18. kreditne linije za poticanje razvoja poduzetništva, zaključio je Sabatti.