U Ferrari održan sastanak partnera projekta BEST4.0

U Ferrari održan sastanak partnera projekta BEST4.0

Dana, 22. svibnja 2024. godine u Ferrari je održan prvi sastanak partnera projekta BEST4.0 - BLUE ECONOMY SECTORS DIGITAL TRANSFORMATION TOWARDS INDUSTRY 4.0 na kojem je vodeći partner prezentirao strukturu cijelokupnog projekta i radni paket 1. Istarska razvojna agencija - IDA d.o.o. prezentirala je komunikacijsku strategiju projekta, a na sastanku je bio prisutan i predstavnik JS-a, Paolo Rotoni koji je prezentirao CBC program Italija - Hrvatska. CNA Ferrara, vodeći partner predstavio je internal quality plan, financial issues i sljedeće korake projekta. 

Cilj BEST4.0 projekta je podržati uvođenje načela I4.0 u sektorima plave ekonomije, kroz DiHs i inovativno, pametno i digitalno poslovna rješenja. Inovativni elementi BEST4.0 bit će primijenjeni na metodologiji temeljenoj na pristupu odozdo prema gore polazeći od potreba malih i srednjih poduzeća za poboljšanjem ponuđenih usluga, obogaćenih u katalogu ponuđenih inovativnih usluga i zahvaljujući uspostavljanju prekogranične mreže.

Kroz prekograničnu suradnju, organizaciju DIH-ova, razvojnih agencija i inovacijskih centara koji mogu podržati mala i srednja poduzeća i pružiti I4.0 rješenja i usluge, BEST4.0 će izraditi:
1. Prekogranični katalog I.40 plavog gospodarstva, 
2. Prekograničnu mrežu centara za digitalne inovacije, koja pomaže malim i srednjim poduzećima plave ekonomije u ostvarivanju svoje digitalne transformacije,
3. Kreirati inovativna poslovna rješenja, I4.0 aplikacije.
            
Istarska razvojna agencija bit će projektni partner te će u projektu različitim aktivnostima doprinijeti jačanju digitalizacije i inovacija povezanih s ribarstvom, akvakulturom i brodogradnjom u Istri, kroz Usluge mapiranja i klasteriranja, testiranje TLM indeksa u malim i srednjim poduzećima plave ekonomije, promidžbene aktivnosti i organizaciju konferencije, organizaciju radionica / okruglih stolova te kroz provođenje pilot aktivnosti – testiranje AR/VR.