Boris Sabatti sudionik okruglog stola “EU fondovi u Republici Hrvatskoj - rezultati, izazovi i prilike“ na Fakultetu ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković

Boris Sabatti sudionik okruglog stola “EU fondovi u Republici Hrvatskoj - rezultati, izazovi i prilike“ na Fakultetu ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković

U organizaciji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, u srijedu, 8. svibnja, održan je okrugli stol na temu  “EU fondovi u Republici Hrvatskoj - rezultati, izazovi i prilike“ u dvorani Pula Fakulteta ekonomije i turizma dr. Mijo Mirković (FET).

Na okruglom stolu o budućnosti EU fondova u RH sudjelovali su: direktor Istarske razvojne agencije dr.sc. Boris Sabatti, ravnateljica Uprave za strateško planiranje i koordinaciju fondova EU (MRRFEU) - Iva Novak, ravnateljica javne ustanove Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove - Ivana Dragišić, voditeljica Centra za edukaciju, europsku i institucionalnu suradnju Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRI) - Jasenka Kapuralin, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Grada Pule - Samanta Barić te voditeljica Ureda za strateško i prostorno planiranje, infrastrukturne projekte i razvoj Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli - Mirena Tubić.

Sudionici su bili studenti, predstavnici institucija i medija, dok su govornici uz moderatora okruglog stola prof.dr.sc. Ines Kersan-Škabić (FET) prenijeli svoja iskustva i viđenja u pogledu novih izazova i prilika povlačenja bespovratnih sredstava kako za poduzetnike tako i za javne institucije.

Dr. sc. Boris Sabatti istaknuo je ulogu IDA-e u potpori razvoju poduzetništva na području Istarske županije kroz razne prekogranične projekte, potpore, edukativne programe, izgradnju poduzetničke infrastrukture u obliku poduzetničkog centra Coworking Pula kao i kroz rad poduzetničkih inkubatora. Također, objasnio je dosadašnje rezultate u radu Istarske razvojne agencije kroz iskorištena bespovratna sredstva, posebno od strane Europskog fonda za regionalni razvoj te najavio nove projekte.

Poseban naglasak okruglog stola stavljen je na mogućnosti iskorištenja osiguranih bespovratnih sredstava u novom višegodišnjem financijskom okviru za programsko razdoblje 2021. – 2027. uz zaključak da postoje brojne prilike i mogućnosti za poduzetnike u vidu iskorištavanja bespovratnih sredstava, a da smjer EU politika u budućem razdoblju mora što više podržavati ulaganja u zelenu tranziciju, tehnologiju, digitalizaciju, inovacije i energetsku učinkovitost.