Konferencija o pulskom gospodarstvu u Coworking centru Pula

Konferencija o pulskom gospodarstvu u Coworking centru Pula

U organizaciji Grada Pule i HGK - Županijske komore Pula, u četvrtak, 25. travnja, održana je Konferencija o gospodarstvu Pule u prostorima Coworking centra Pula.

Na konferenciji su održane dvije panel diskusije. Prva je raspravljala o budućnosti pulske industrije, dok se druga fokusirala na održivi turizam. Sudionici su bili poduzetnici, gospodarstvenici, predstavnici institucija, sugrađani, studenti te predstavnici medija. Relevantni govornici prenijeli su svoje viđenje aktualnih tema, otvarajući tako novu fazu javne rasprave u području gospodarstva.

Zaključak je bio da postoje prilike na tržištu, te da postoje kapaciteti i mogućnosti za njihovo iskorištavanje. Istaknuta je važnost strateškog pristupa obrazovanju i usmjeravanju u nedostajuće kadrove kako bi se osigurali potrebni stručnjaci.

U panel raspravi o budućnosti industrije u Puli sudjelovali su direktor Istarske razvojne agencije dr. sc. Boris Sabatti, gradonačelnik Pule dr. sc. Filip Zoričić, predsjednik HGK – Županijske komore Pula Danijel Benčić, prof. dr. sc. Kristina Afrić Rakitovac s Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ Pula, član Uprave Tehnomonta Sean Lisjak te direktori tvrtki Motortech Consulting i Tema, Livio Bolković i Branimir Ružojčić.

Dr. sc. Boris Sabatti istaknuo je ulogu IDA-e u potpori razvoju poduzetništva u Puli i Istri kroz razne projekte i potpore,  edukacije, izgradnju poduzetničke infrastrukture u obliku poduzetničkog centra Coworking Pula, kroz rad poduzetničkih inkubatora,  kreditne linije i sl . Najavio je otvaranje 18. poticajne kreditne linije koju će provesti IDA u suradnji sa Istarskom županijom, gradovima te poslovnim bankama. Provedbom linije stvoriti će se još povoljnije poduzetničko okruženje putem kvalitetnih izvora financiranja i olakšanim pristupom financiranju što je preduvjet za nove investicije koje su temeljni čimbenik rasta i razvoja gospodarstva. Također je najavio prezentaciju Strateškog plana razvoja poduzetničkih zona Istarske županije u suradnji sa Istarskom županijom.

Nakon panel rasprave, direktorica Aquariuma Pula, dr. sc. Milena Mičić, podijelila je uspješnu poduzetničku priču kao primjer dobre prakse iz svijeta ženskog poduzetništva.

U panelu o održivom turizmu sudjelovali su direktorica Turističke zajednice Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj, predsjednik Strukovne grupe putničkih agencija HGK - ŽK Pula Mladen Draguzet te predsjednica Strukovne grupe pustolovnog turizma HGK - ŽK Pula Katarina Dobrić Dabić.