Održan online kick off meeting projekta BEST4.0

Održan online kick off meeting projekta BEST4.0

Danas, 6. ožujka 2024. godine održan je kick off meeting projekta BEST4.0 - Blue Economy Sectors Digital Transpormation towards Industry 4.0 na kojem su prisustvovali djelatnici Istarske razvojne agencije. 

Projekt je započeo s provedbom u veljači 2024. godine, i trajati će 30 mjeseci. Ukupan budžet projekta iznosi 1.799.258,00 eura, od čega je za IDA-u kao partnera namijenjeno 226.501,00 eura. Na održanom sastanku lead partner je prisutnima predstavio pobliže projekt i aktivnosti projekta, te su se ukratko ostalim partnerima predstavili svi sudionici i organizacije projekta, od kojim možemo navesti; Area Science Park TS (IT), CETMA DIH (IT), CNA Ancona (IT), DIH Agrifood Croatia (HR), HGK Chamber of Commerce Split (HR), Istarska razvojna agencija – IDA d.o.o. (HR), University of Rijeka – Faculty of Maritime Studies (HR). Na sastanku je bio nazočan i predstavnik zajedničkog tajništva Interreg IT-HR. Na sastanku su predstavljeni i slijedeći koraci i projektne aktivnosti, te je najavljen sastanak partnera 22. svibnja 2024. godine u gradu Ferrara (IT). 

Cilj projekta je podržati uvođenje načela I4.0 u sektorima plave ekonomije, kroz DiHs i inovativno, pametno i digitalno poslovna rješenja. Inovativni elementi BEST4.0 bit će primijenjeni na metodologiji temeljenoj na pristupu odozdo prema gore polazeći od potreba malih i srednjih poduzeća za poboljšanjem ponuđenih usluga, obogaćenih u katalogu ponuđenih inovativnih usluga i zahvaljujući uspostavljanju prekogranične mreže.

Nositelj projekta je CNA Ferrara, a jedan od projektnih partnera je i Istarska razvojna agencija koja će u projektu različitim aktivnostima doprinijeti jačanju digitalizacije i inovacija povezanih s ribarstvom, akvakulturom i brodogradnjom u Istri, kroz Usluge mapiranja i klasteriranja, testiranje TLM indeksa u malim i srednjim poduzećima plave ekonomije, promidžbene aktivnosti i organizaciju konferencije, organizaciju radionica / okruglih stolova te kroz provođenje pilot aktivnosti – testiranje AR/VR.