Glavnu COWORKING PULA IDEA HUB nagradu od 5.000 eura osvojio obrt HINTECH za proizvodnju 3D printanih privjesaka s održivom i edukativnom komponentom

Glavnu COWORKING PULA IDEA HUB nagradu od 5.000 eura osvojio obrt HINTECH za proizvodnju 3D printanih privjesaka s održivom i edukativnom komponentom

Ciklus IDEA HUB mentorstva svoju je završnicu imao u prostoru novoizgrađenog poduzetničkog centra  COWORKING PULA, gdje su 26. listopada 2023. godine dodijeljene nagrade najboljim poduzetničkim idejama, koje su se u organizaciji Istarske razvojne agencije-IDA d.o.o. razvijale tijekom proteklih 6 mjeseci uz podršku mentora.

Mentori iz akademske, startup zajednice i poduzetništva svojim znanjem i iskustvom doprinijeli su razvoju poduzetničkih ideja te je na završnom događanju u Puli pred žirijem predstavljen napredak koji su sudionici ostvarili.

Uvodno je direktor Istarske razvojne agencije dr.sc. Boris Sabatti čestitao svim uključenim poduzetnicima na ostvarenom napretku i uspješno razvijenim idejama uz napomenu kako će svi sudionici natjecanja biti nagrađeni te da će Istarska razvojna agencija kroz ovakve i slične inicijative nastaviti podržavati razvoj poduzetništva u centru COWORKING PULA.

Jessica Aquavita, zamjenica župana Istarske županije, istaknula je kako poticati inovacije, kreativno razmišljanje i nove poslovne poduhvate doprinosi konkurentnosti, a to je upravo ono što će činiti Coworking centar Pula. Isto tako se osvrnula na aktualne županijske javne pozive namijenjene poduzetnicima. Jedan se odnosi na dodjelu potpora za samozapošljavanje „START - UP ISTRA“, uz fond od 70 tisuća eura, dok se drugi natječaj odnosi na dodjelu potpora u cilju jačanja digitalne transformacije malog gospodarstva, s preko 142 tisuće eura fonda. „Tim smjerom ćemo svakako nastaviti i u budućem razdoblju jer želimo konkurirati izvrsnošću i inovativnošću“-istaknula je Aquavita. Zamjenica gradonačelnika Grada Pule dr.sc. Ivona Močenić naglasila je kako je Grad Pula financijski  podržao izgradnju centra COWORKING PULA te kako će se nastaviti ulagati u jačanje poduzetničkog okruženja u gradu Puli i nadalje.

Na završnom IDEA HUB događanju svoje su poduzetničke ideje peteročlanom žiriju redom predstavili: Denis Prenkaj (D.POSLOVI d.o.o.), Adis Burić (obrt AB media), Andrej Hinić (HINTECH), Srđan Stojimirović (obrt Greenovation), Davorka Tumpić (obrt LETTERA), Jasmina Čerina (INFINITY LUXURY d.o.o.), Marina Bešker Sudarić (Studio produkt d.o.o.), Danijel Balaban (obrt Wivio) te Petra Kliba (obrt Mare lingua).

Zanimljive ideje ocjenjivao je žiri sastavljen od predstavnika javnog i privatnog sektora: Cinzia Zubin (HBOR), Mila Ćorić (HAMAG – BICRO), Vanja Prvulović (obrt Sinapsa), Miško Macolić Tomičić (Marke Thing d.o.o.), Marko Božac (Cenosco Croatia d.o.o.). Temeljem odluke žirija glavnu nagradu od 5.000 eura za daljnji razvoj poslovanja osvojio je obrt HINTECH za proizvodnju 3D printanih privjesaka od biorazgradive plastike, s održivom i edukativnom komponentom, pri čemu je tematski fokus pri izradi privjesaka na bogatstvu Jadranskog mora.

Drugu nagradu u vidu šest mjeseci besplatnog korištenja radne jedinice u Coworking centru  osvojila je tvrtka Studio produkt d.o.o., koja je razvila Terazzu- premium brand vanjskih kuhinja inspiriran tradicijom mediteranskog uživanja, dok je treće mjesto i tri mjeseca besplatnog  korištenja radne jedinice u Coworking centru osvojio obrt Greenovation, koji  izrađuje unikatne drvene lampe od  recikliranog drvnog materijala.

Svi ostali sudionici IDEA HUB natjecanja dobili su mogućnost besplatno koristiti coworking open space u trajanju mjesec dana, što će dodatno potaknuti poduzetnike na umrežavanje kojeg nije nedostajalo ni nakon dodjele nagrada kad su svi prisutni nastavili razmjenjivati svoje znanje u sklopu meetupa.

A bilo je tu doista sjajnih ideja. Prenkaj je predstavio ideju o inovativnom  algoritmu, koji povezuje poslodavce i kandidate, Burić je razložila svoju ideju o virtualnom asistentu za digitalne nomade u Istri, Davorka Tumpić je predstavila brend unikatnih predmeta za dom koji spaja dizajn i tradiciju Istre, dok je Čerina govorila o proizvodnji  inovativnih vanjskih tuševa od prirodnog kamena. Danijel Balaban prezentirao je web platformu koja pruža digitalnim agencijama i freelancerima skup smjernica, strategija i alata za brzu izradu modernih web stranica u WordPressu, dok je Petra Kliba za kraj govorila o društveno poduzetničkoj inicijativi škole jedrenja za umirovljenike.

Projekt COWORKING PULA, prepoznat svojevremeno kao strateški projekt Strategije razvoja Urbanog područja Pula, u provedbi je u sklopu ITU mehanizma za UP Pula te se u suradnji Istarske razvojne agencije  - IDA d.o.o.  kao nositelja te Grada Pule kao partnera provodi od studenoga 2020. godine s planom dovršetka i operativne spremnosti za korisnike do kraja 2023. godine.

Ukupna vrijednost projekta COWORKING PULA, KK.03.1.2.19.0001 je 3.639.421,43 EUR, pri čemu 2.441.220,67 EUR bespovratno sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, 893.069,51 EUR Grad Pula te 305.131,25 EUR Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije putem Fonda za sufinanciranje sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.