Velik interes za predavanja Korlevića i Rajovića na temu rada s djecom u sklopu STEM lipnja ESF projekta

Velik interes za predavanja Korlevića i Rajovića na temu rada s djecom u sklopu STEM lipnja ESF projekta

U samoj završnici dvogodišnjeg projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM“ u sklopu inicijative STEM lipanj održana su u  Centru za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije u Puli te vezanom Znanstvenom vrtu brojna zanimljiva predavanja i radionice, među kojima su se po interesu publike istaknula ona Korada Korlevića te Ranka Rajovića.

Korado Korlević se u svom prepoznatljivom i osebujnom stilu osvrnuo na temu načina kako podržati i/ili probuditi radoznalost i kritičko promišljanje kod djece i mladih u vremenima rastuće kulture doživljajnog konzumerizma o čemu je iz svog ugla govorio i Ranko Rajović, poznati neuroendokrinolog, autor NTC programa, koji se primjenjuje u više od 20 država Europe. Rajović je spoznaje suvremene medicine iz područja neuroanatomije, neuroendokrinologije i neurofiziologije povezao sa svakodnevnim aktivnostima djece te je govorio o kreativnosti i inovativnosti u radu s djecom, što je od posebnog interesa bilo za učitelje i mentore koji su bili obuhvaćeni projektom.

NTC program nastao je kao plod želje da se djeci omogući ostvarenje osobnih potencijala, ali i kao potreba da se prevladaju sve prisutnije poteškoće kao što su poremećaj govora, čitanja i pisanja.  Program NTC učenja je sastavljen iz različitih aktivnosti i igri za djecu, koje se temelje na saznanjima o razvoju i radu mozga i koje, kako mnoga istraživanja pokazuju, imaju pozitivan efekt na razvoj mozga u periodu kada je to najvažnije, u periodu najintenzivnijeg rasta i razvoja, od rođenja, pa do približno desete godine starosti. Igra kao unutrašnja motivacija djeteta je ključni faktor NTC programa.

Isto tako je bila naglašena tema kako potaknuti djecu da misle, što je u vremenima kada se djeci plasira  sve više gotovih proizvoda te kada oni u biti jesu primarno konzumenti umjesto kreatori, ključno za razvoj boljeg društva budućnosti.

Nositelj projekta „STEM udruga za popularni STEM“  je Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva, a partneri na projektu su Zajednica tehničke kulture Pula (koja upravlja Centrom za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije), Grad Pula – Pola, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, udruga Matematičko društvo „Istra“, udruga Društvo za robotiku Istra, udruga Morski obrazovni centar Pula te Istarska razvojna agencija – IDA d.o.o..

Ukupna vrijednost projekta  je 326.766,42 EUR, od čega je 277.751,46 EUR sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda dok preostali dio osigurava Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.