STEM udruge i poduzetnici na konferenciji zaključili: djeca potaknuta da mozgaju i kreiraju danas, ključan su faktor za održivi razvoj zajednice i gospodarstva sutra

STEM udruge i poduzetnici na konferenciji zaključili: djeca potaknuta da mozgaju i kreiraju danas, ključan su faktor za održivi razvoj zajednice i gospodarstva sutra

U utorak, 27. lipnja 2023. godine održana je u Znanstvenom vrtu u Puli u sklopu projekta „STEM udruga za popularni STEM“ konferencija na temu „Suradnjom STEM udruga i poslovnog sektora do dodane vrijednosti za održivi razvoj društva i gospodarstva“, na kojoj su svoja znanja, iskustva i mišljenja o aktualnoj situaciji te o potencijalima sinergijske suradnje za dobrobit zajednice izložili predstavnici značajnih tvrtki, udruga, akademske zajednice, javnog i razvojnog sektora.

Iva Begović  ispred Arena Hospitality Grupe govorila je o dodanoj vrijednosti u ponudi usluga za njihove goste zahvaljujući suradnji sa STEM udrugama, odnosno o radionicama robotike te astroradionicama, koje redovito organiziraju za obitelji koje borave u njihovima smještajnim kapacitetima. Na navedeno se nadovezao Andrea Stanković ispred Društva za robotiku Istra, koje dakle aktivno surađuje i s tvrtkama, kako bi se djeci već od najmlađih uzrasta približila robotika te tehničke znanosti općenito, a tu su i brojna događanja za otvorenu javnost koja je udruga provodila tijekom provedbe projekta.

Monika Ivanović ispred tvrtke Infobip govorila je o značajnim inicijativama, koje navedena tvrtka provodi u korist zajednice, u suradnji sa STEM udrugama, poput Infobip Sparks programa, a bilo je riječi i o organizaciji dječjih tech konferencija diljem regije, kao i o projektu Škola budućnosti koji provodi u suradnji sa tvrtkom STEMI.

Karin Spiech ispred tvrtke Aquarium Pula  d.o.o. govorila je o mnogobrojnim društveno-korisnim aktivnostima uspješne pulske tvrtke, koja upravlja pulskim akvarijem smještenim u obnovljenim utvrdama na Verudeli, a bilo je isto tako riječi o suradnji s udrugom Morskim obrazovnim centrom, čije je obrazovne aktivnosti u funkciji zaštite Jadranskog mora predstavila Žana Moslavac.

Tamara Kiršić ispred Istarske razvojne agencije – IDA d.o.o. istaknula je važnost suradnje realnog i civilnog sektora u ovakvim inicijativama s ciljem razvoja održivog gospodarstva te najavila dodatno ulaganje u povezivanja ovakvog tipa i u budućem Coworking centru u Puli.

Potom su na okruglom stolu  uz moderaciju Mojce Tavčar-Benčić iz Agilne agencije pod krošnjama Znanstvenog vrta o pogledu u budućnost, odnosno o izazovima i prilikama za suradnju STEM udruga i gospodarstvenika govorili:  Helga Možé  ispred Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Anton Pletikos ispred Zajednice tehničke kulture Pula, Branka Antunović-Piton ispred Matematičkog društvo “Istra”, Neven Iveša ispred Fakultet prirodnih znanosti pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Milan Ljuba ispred Motortech Consulting d.o.o., Bojan Blagonić – inovator te Vjeran Piršić ispred udruge Eko-Kvarner.

Sudionici su zaključno istaknuli goruću potrebu za suočavanjem s aktualnim društvenim  i okolišnim izazovima te naglasili kako se jedino uz učinkovitu suradnju svih dionika te obrazovanje djece, ali  svakako i roditelja kao primjer i obrasca ponašanja, može planirati vizija održive budućnosti gospodarstva, ali i zajednice općenito.

Nositelj projekta „STEM udruga za popularni STEM“ je Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva, a partneri na projektu su Zajednica tehničke kulture Pula (koja upravlja Centrom za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije), Grad Pula – Pola, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, udruga Matematičko društvo „Istra“, udruga Društvo za robotiku Istra, udruga Morski obrazovni centar Pula te Istarska razvojna agencija – IDA d.o.o..

Ukupna vrijednost projekta je 326.766,42 EUR, od čega je 277.751,46 EUR sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda dok ostatak osigurava Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.