STEM radionice o “Natura 2000” staništima u Istri zainteresirale brojnu djecu i odrasle

STEM radionice o “Natura 2000” staništima u Istri zainteresirale brojnu djecu i odrasle

Udruga Morski obrazovni centar Pula kao jedan od partnera EU projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM“ (STEM udruga za popularni STEM) organizirala je tijekom svibnja i lipnja 2023. godine  u suradnji s tvrtkom Aquarium Pula brojne radionice o “Natura 2000” staništima u Istri na lokacijama u Rovinju, Tarskoj vali, Medulinu te Ližnjanu, na kojima je sveukupno sudjelovalo 300-tinjak zainteresirane djece i odraslih.

Događaji namijenjeni široj javnosti s naglaskom na učenike osnovnih i srednjih škola, organizirani su s ciljem podizanja svijesti o zaštiti te očuvanju prirode i bioraznolikosti u Istarskoj županiji, a fokus je pritom stavljen na vrstu i karakteristike morskih staništa te njihov značaj za lokalnu zajednicu. Poseban interes kod djece pobudila su nova znanja o morskom mikrosvijetu, zaštićenim, ali i endemskim vrstama poput plemenite periske, ribama i ribljoj mlađi te podvodnim dronovima.

Nositelj projekta STEM udruga za popularni STEM je Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva, a partneri na projektu su Zajednica tehničke kulture Pula (koja upravlja Centrom za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije), Grad Pula – Pola, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, udruga Matematičko društvo „Istra“, udruga Društvo za robotiku Istra, udruga Morski obrazovni centar Pula te Istarska razvojna agencija – IDA d.o.o..

Ukupna vrijednost projekta "STEM udruga za popularni STEM“ je 326.766,42 EUR, od čega je 277.751,46 EUR sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda dok ostatak osigurava Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.