IDA organizirala studijsko putovanje za STEM udruge u Luksemburški znanstveni centar

IDA organizirala studijsko putovanje za STEM udruge u Luksemburški znanstveni centar

U razdoblju od 22. do 24. svibnja 2023. godine predstavnici Istarske razvojne agencije boravili su u sklopu projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom  udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM“ (UP. 04.2.1.10.0065) u Luksemburgu s ciljem obilaska Luksemburškog znanstvenog centra u  Differdangeu, udaljenom 20-ak km od samog glavnog  grada Luksemburga. Studijsko putovanje organizirano je za  petero predstavnika partnera u projektu s  naglaskom na predstavnike STEM udruga -  Matematičko društvo Istra te Društvo za robotiku Istra, kao i za predstavnike Fakulteta prirodnih znanosti pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, koji su iskazali velik interes  za načinom rada s djecom odnosno školama u Luksemburškom znanstvenom centru. Isti raspolaže sa stotinjak  suvremenih interaktivnih postavki uz koje djeca raznih uzrasta mogu na četiri jezika uz pratnju stručnih mentora kroz igru učiti o raznim prirodnim zakonima i pojavama te na taj način razvijati svoju kreativnost kao i sklonost ka STEM području, kada su obrazovanje i rad u pitanju.  

Navedeni je primjer dobre prakse važan  u vidu nadogradnje te buduće održivosti Centra za popularizaciju i inovacija Istarske županije, koji je zahvaljujući projektu „STEM udruga za popularni STEM“, a i prethodnim inicijativama pokrenutima svojevremeno od strane Istarske razvojne agencije, pohodilo više od 8.000 djece svih uzrasta, kako bi kroz igru stekli korisna znanja o prirodnim i tehničkim znanostima.

Cilj  projekta  „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom  udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM“  je popularizacija STEM-a (znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike), ponajprije kroz osnaživanje STEM udruga Istarske županije te njihovo povezivanje sa znanstvenim, privatnim i javnim sektorom putem različitih aktivnosti.

Nositelj projekta je Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva, a partneri na projektu su Zajednica tehničke kulture Pula (Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije), Grad Pula – Pola, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Matematičko društvo Istra, Društvo za robotiku Istra, Udruga Morski obrazovni centar Pula i Istarska razvojna agencija – IDA d.o.o..

Ukupna vrijednost projekta je 326.766,42 EUR, pri čemu 277.751,46 EUR sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.