IDA u suradnji s partnerima u posjeti „Kući eksperimenata“ u Ljubljani

IDA u suradnji s partnerima u posjeti „Kući eksperimenata“ u Ljubljani

U petak, 17. veljače 2023. godine Istarska razvojna agencija organizirala je u suradnji s partnerima na projektu „STEM udruga za popularni STEM“, studijsko putovanje u Ljubljanu s ciljem posjete „Kuće eksperimenata“ odnosno osnaživanja ljudskih resursa partnera na projektu, a s posebnim naglaskom na STEM udruge, te učenja o primjerima dobre prakse u okruženju, što je važno u vidu nadogradnje Centra za popularizaciju i inovacija Istarske županije .

Tridesetak sudionika studijskog putovanja, mahom predstavnika projektnih partnera te STEM udruga Istarske županije s velikim je zanimanjem pogledalo sve što „Kuća eksperimenata„ u Ljubljani ima za ponuditi u korist razvoja zajednice, a obilazak je uključivao samostalno eksperimentiranje s 60-ak izloženih eksponata te znanstveni eksperiment za sudionike i prezentaciju same ustanove.

„Kuća eksperimenata“  u Ljubljani  je javno-privatna ustanova upogonjena već više od 25 godina entuzijazmom i znanjem grupe ljudi na čelu s dr. Mihom Kosom, čija je misija prikazati djeci i odraslima znanost na zabavan način te potaknuti ih da vlastitim iskustvom stižu do znanstvenih spoznaja na zanimljiv i kreativan način te da isto tako razviju kritički način razmišljanja.

Cilj  projekta  „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom  udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM“  je popularizacija STEM-a (znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike), ponajprije kroz osnaživanje STEM udruga Istarske županije te njihovo povezivanje sa znanstvenim, privatnim i javnim sektorom putem različitih aktivnosti.

Nositelj projekta je Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva, a partneri na projektu su Zajednica tehničke kulture Pula (Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije), Grad Pula – Pola, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Udruga matematičara Istre, Udruga robotičara Istre, Udruga Morski obrazovni centar Pula i Istarska razvojna agencija – IDA d.o.o..

Ukupna vrijednost projekta je 326.766,42 EUR, pri čemu 277.751,46 EUR sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Jedna od važnijih projektnih aktivnosti je nadogradnja Centra za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije, pri kojemu će  uskoro biti otvoren Znanstveni vrt, s ciljem praktičnog obrazovanja djece i odraslih te popularizacije znanosti.

Direktor Istarske razvojne agencije, dr.sc. Boris Sabatti izrazio je zadovoljstvo ostvarenom suradnjom s partnerima  u ovom projektu te mogućnostima dodatnog ulaganja u Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije, obzirom da je CPZI uspostavljen i opremljen od strane Istarske razvojne agencije i Zajednice tehničke kulture Pula u Puli u svibnju 2015. godine te dodatno tijekom 2017. godine, kada je osim laboratorija za fiziku opremljen i laboratorij za provedbu mentorskih programa iz kemije za učenike istarskih osnovnih i srednjih škola.

Do sada je u CPZI-u praktičnu nastavu iz predmeta fizike i kemije odradilo više od 7.000 učenika  iz različitih škola s područja Istarske županije.