DELEGACIJA REPUBLIKE TURSKE I ALDA-E U POSJETI ISTARSKOJ RAZVOJNOJ AGENCIJI

DELEGACIJA REPUBLIKE TURSKE I ALDA-E U POSJETI ISTARSKOJ RAZVOJNOJ AGENCIJI

U srijedu 15. lipnja 2022. godine Istarsku razvojnu agenciju posjetilo je dvadesetak predstavnika delegacije raznih institucija na nacionalnoj i lokalnoj razini Republike Turske te  Europskog udruženja za lokalnu demokraciju – ALDA u okviru programa Ujedinjenih naroda za razvoj za Republiku Tursku te na zahtjev voditelja projekta LAR III, Projekt reforme lokalne uprave (III. faza) ALDA-e, čija je članica i Istarska županija.

Studijski posjet Istarskoj županiji  i IDA-i imao za cilj pružiti sudionicima nove informacije, znanja i vještine te razmijeniti iskustva, dobre prakse i naučene lekcije između njih i prestavnika lokalne vlasti i razvojne scene.

Ispred Istarske županije i Regionalnog koordinatora Istarske županije za europske programe i fondove (AURORA) sudionicima se ponajprije obratila Patrizia Bosich, koja je govorila o tematici koordinacije regionalnoga razvoja u Istarskoj županiji, kao i o glavnim razvojnim projektima u domeni zdravstva i socijalne skrbi, obrazovanja u turizmu i ugostiteljstvu, kulturne i prirodne baštine, javne infrastrukture. Isto tako bilo je riječi o Planu razvoja Istarske županije do 2027. godine.

Nadalje je pomoćnica direktora IDA-e Tamara Kiršić predstavila mjere podrške za poduzetništvo  u Istarskoj županiji, s naglaskom na tematiku finacijske podrške i razvoja poduzetničke infrastrukture, a zaključno je bilo riječi i o programu breniranja županije putem oznake IQ – Istarska kvaliteta te uskoro aktivnoj pametnoj kartici Via Istra kojom se posjetiteljima Istre omogućuje kvalitetno kombiniranje prijevoznih opcija i razgledavanja  znamenitosti i atraktivnih lokacija.