Oznaka IQ – Istarska kvaliteta za sedam istarskih proizvođača češnjaka

Oznaka IQ – Istarska kvaliteta za sedam istarskih proizvođača češnjaka

Novosti u sustavu dodjele oznake IQ

U subotu 7. i nedjelju, 8. kolovoza 2021. godine na Trgu slobode u Poreču održao  se drugi po redu Festival istarskog češnjaka, u organizaciji  Udruge proizvođača istarskog češnjaka, Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, Grada Poreča te Klastera za promociju proizvoda iz Istre te Istarske razvojne agencije.

Pritom je šest OPG-ova, koji proizvode istarski crveni i rozi češnjak na štandovima izložilo svoje proizvode te demonstriralo svoje vještinje pletenja češnjaka u rešte, što je izazvalo veliki interes brojne domaće i strane publike.

Prodavali su se i razni drugi proizvodi na bazi istarskog češnjaka, a posjetitelji  su imali prilike doznati sve iz prve ruke o uzgoju češnjaka, skladištenju, pripremi, te pletenju rešti.

Vrhunac Festivala bio je  u subotu popodne, kada su proizvođačima po prvi puta uručene IQ oznake za kvalitetu istarskog češnjaka. Dobili su ih sedam proizvođača; OPG Andrea Manzin iz Vodnjana, za istarski rozi i istarski crveni češnjak, OPG Antonac Dario iz Oprtlja za istarski rozi i crveni češnjak, OPG Calabura iz Oprtlja za istarski crveni češnjak, OPG Vilim Jakša iz Cerovlja za istarski crveni, OPG Monte Istra iz Grožnjana za istarski crveni, OPG Udovičić iz Rovinja za istarski crveni i OPG Križmanić iz Pazina za istarski crveni češnjak.

Certifikate za oznake IQ predstavnicima OPG-ova uručio je dr.sc. Boris Sabatti, direktor Istarske razvojne agencije, koji je tom prigodom istaknuo kako je iznimno zadovoljan što je ova incijativa širenja oznake IQ na više proizvoda zaživjela u suradnji svih dionika u Istarskoj županiji te posebno čestitao svim predstavnicima Udruge proizvođača istarskog češnjaka kojima je dodijeljena oznaka IQ.

Istarska razvojna agencija razvila je po ovlaštenju Istarske županije oznaku vizualnog označavanja kvalitete IQ – Istrian Quality -  Istarska  kvaliteta – Qualità istriana.

Oznaka IQ registrirana je 2005. godine te su 2006. godine izrađeni relevantni pravilnici i oznaka je dodijeljena po prvi put vinu Malvazija istarska, a isto se 2013. godine proširilo na vino istarski Teran. Od 2018. do  danas. godine godine radilo se na razvoju brendiranja Istarske županije putem IQ oznake te su izrađeni i usvojeni Pravilnici o dodjeli oznake IQ za ekstra djevičansko maslinovo ulje, jaka alkoholna pića (komovica, biska, ruda i medenica), istarski pršut, med te istarski češnjak kako bi se procesu brendiranja pristupilo na sustavan način.

Oznaka IQ svakako pridonosi promociji Istarske županije, odnosno održanju i daljnjem brendiranju istarskog identiteta na domaćem i svjetskom tržištu, kao i poticanju izvrsnosti u domaćoj proizvodnji, zaključio je Sabatti.

Na dodjeli su se prisutnima ujedno obratili  i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije dr.sc. Ezio Pinzan, gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić, predsjednik Klastera IQ, za promociju proizvoda iz Istre, Krešimir Juričić te predsjednik Udruge proizvođača istarskog češnjaka Dario Antonac.

Nakon dodjele upriličena je besplatna degustacija u  režiji poznatog  chefa Davida Skoko, koji je za posjetitelje pripremao jela na bazi češnjaka. Za ovu je priliku pripremio – hladnu juhu od pomidora sa sjeckanim paprikama, krastavcima i paskima, te češnjaka sa umakom od kiselog vrhnja i češnjaka, skušu sa kremom od tikvica i češnjaka i slanih sardona te umaka od paski te na kraju čokoladni biskvit s jabukama i fermentiranim češnjakom i kremom od naranče.