Ovaj vikend dodjeljuje se oznaka IQ- Istarska kvaliteta na Festivalu istarskog češnjaka u Poreču

Ovaj vikend dodjeljuje se oznaka IQ- Istarska kvaliteta na Festivalu istarskog češnjaka u Poreču

U subotu 7. i nedjelju, 8. kolovoza 2021. godine na Trgu slobode u Poreču održat će se Festival istarskog češnjaka. Festival su na jučerašnjoj konferenciji za medije u Poreču najavili u ime organizatora predsjednik Udruge proizvođača istarskog češnjaka Dario Antonac, te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije Ezio Pinzan, gradonačelnik Grada Poreča Parenzo Loris Peršurić  te koordinator klastera za promociju proizvoda iz Istre i IQ oznaku Krešimir Juričić.

Festival se otvara u subotu u 10 sati, kada će svoje proizvode na štandovima predstaviti šest OPG-ova (OPG Andrea Manzin iz Vodnjana, OPG Mirjan Stornoga iz Vižintina kod Oprtlja, OPG Zvijezdana Križmanić iz Ježenja kod Pazina, OPG Dario Antonac iz Oprtlja, OPG Vilim Jakša Iz Boruta i OPG Ivan Jakovčić iz Sv. Jurja kod Grožnjana), dok će se nešto kasnije, od 13 sati nadalje prezentirati pletenje rešti.

U subotu u 17.30 sati  dodijelit će se prvi put oznaka IQ (Istrian Quality) za iznimnu kvalitetu češnjaka koju će dobiti 7 proizvođača za 9 proizvoda – 7 za istarski crveni češnjak, te 2 za istarski rozi češnjak. Istoga dana u 18 sati održat će se cooking show u kojem će poznati kuhar David Skoko pripremati jela na bazi češnjaka, dok se u nedjelju nastavlja  prodaja na štandovima i prezentacija pletenja rešti. Oba dana udruga će imati svoj info punkt na kojem će proizvođači davati savjete vezano za uzgoj, proizvodnju i čuvanje češnjaka, s obzirom da udruga ima velik broj upita mladih poljoprivrednika koji žele uzgajati češnjak.

Istarska razvojna agencija razvila je po ovlaštenju Istarske županije oznaku vizualnog označavanja kvalitete IQ – Istrian Quality -  Istarska  kvaliteta – Qualità istriana. 
Oznaka IQ registrirana je 2005. godine te su 2006. godine izrađeni relevantni pravilnici i oznaka je dodijeljena po prvi put vinu Malvazija istarska, a isto se 2013. godine proširilo na vino istarski Teran. Od 2018. do  danas. godine godine radilo se na razvoju brendiranja Istarske županije putem IQ oznake te su izrađeni i usvojeni Pravilnici o dodjeli oznake IQ za ekstra djevičansko maslinovo ulje, jaka alkoholna pića (komovica, biska, ruda i medenica), istarski pršut, med te istarski češnjak kako bi se procesu brendiranja pristupilo na sustavan način.

Oznaka IQ svakako pridonosi promociji Istarske županije, odnosno održanju i daljnjem brendiranju istarskog identiteta na domaćem i svjetskom tržištu.