Znanstveni vrt u centru Pule do proljeća 2022. godine

Znanstveni vrt u centru Pule do proljeća 2022. godine

IDA partner u novom projektu

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Pula, Istarskom razvojnom agencijom - IDA, Matematičkim društvom „Istra“, Društvom za robotiku Istra, Morskim obrazovnim centrom, Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli - Fakultetom prirodnih znanosti i Gradom Pula kreće s provedbom projekta Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni stem – STEM udruga za popularni STEM“, koji je predstavljen na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u Zajednici tehničke kulture, u Puli.

Projekt koji će provoditi sljedeće dvije godine te u kojem IDA sudjeluje u funkciji partnera, ima za cilj popularizaciju STEM-a (znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike) kroz osnaživanje STEM udruga Istarske županije te njihovo povezivanje sa znanstvenim, privatnim i javnim sektorom.

Aktivnosti projekta obuhvaćaju  niz različitih radionica o pojedinim STEM područjima - o moru, matematici, meteorologiji, robotici, tehnici ili, pak, kemijskim i biološkim procesima, dok će se pri Zajednici tehničke kulture u Puli opremiti i prostor zvan "FabLab“ kako bi djeca i mladi naučili primjenjivati razne moderne strojeve, a putem kojih će se poticati i recikliranje i ponovna uporaba plastike i drugih predmeta. Interesantni strojevi, oprema i alatima bit će na raspolaganju za korištenje školama i široj zajednici. Naime, kako bi se znanost popularizirala i među ostalim građanima, provest će se niz različitih događaja u prostorima partnerskih organizacija, ali i diljem Istre.

Direktor Istarske razvojne agencije dr.sc. Boris Sabatti izrazio je zadovoljstvo ostvarenom suradnjom s partnerima te mogućnostima dodatnog ulaganja u Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije, koji je uspostavljen i opremljen od strane Istarske razvojne agencije i Zajednice tehničke kulture Pula, u svibnju 2015. godine te dodatno tijekom 2017. godine, kada je osim laboratorija za fiziku opremljen i laboratorij za provedbu mentorskih programa iz kemije za učenike istarskih osnovnih i srednjih škola.
- Do sada je u Centru za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije praktičnu nastavu iz predmeta fizike i kemije odradilo više od 5.500 učenika u više od 900 radnih sati iz različitih škola s područja Istarske županije, a zahvaljujući ovom projektu i aktivnostima koje će i IDA provoditi, dodatno će se potaknuti interes za prirodnim znanostima među djecom i mladima, što je zalog napretka u budućnosti, zaključio je Sabatti.

Župan Istarske županije Boris Miletić prisjetio se 2015. godine kada je otvoren Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije, s ciljem promicanja interesa za znanost među djecom i mladima te istaknuo kako mu je doista drago što je ovaj Centar zaživio zaključivši kako je Županija oduvijek podržavala takve projekte ne samo riječima, već konkretno financijama te će se na tragu navedenog i nastaviti ulagati.

Zamjenica pulskog gradonačelnika Ivona Močenić poručila je kako je popularizacija STEM-a kod djece zapravo inovativna i hvalevrijedna aktivnost jer razvijanje interesa kod djece primjerice za robotiku, matematiku, prirodne  znanosti, kroz različite predstave, izložbe, radionice i slično, zasigurno doprinosi povećanju njihova interesa za bavljenje znanošću u budućnosti, što je jako važno.

Upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva kao nositelja projekta, Helga Možé, naglasila je važnost sudjelovanja organizacija civilnog društva u popularizaciji znanosti obzirom da u odnosu na odgojno-obrazovne ustanove, imaju veću slobodu kreiranja sadržaja sukladno interesima i potrebama djece i mladih te opće populacije građana te mogu biti dobar partner u provedbi nastavnih i vannastavnih aktivnosti.

Glavni tajnik Zajednice tehničke kulture u Puli Anton Pletikos otvaranje „Znanstvenog vrta“ najavio je već u proljeće 2022. godine. Znanstveni vrt bit će svojevrsna interaktivna izložba koja će se protezati na 700m2, a bit će sastavljena od 20 interaktivnih eksponata. Eksponati će prikazivati različite prirodne procese  iz područja fizike, kemije, biologije, tehničkih i svih drugih STEM područja, kao i obnovljivih izvora energije, a jedna od postavki bit će i teleskop te, uz sve to na krov će se postaviti i meteo stanica čije će korištenje biti na uporabu za edukativne aktivnosti. Osim toga, kako bi vrtu mogle pristupiti i osobe s invaliditetom, bit će nabavljena i pristupna rampa.

Ukupna vrijednost projekta „STEM udruga za popularni STEM“ je 2.462.021,59 kuna, od čega  2.092.718,35 kuna sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, putem Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.