Veliki interes istarskih poduzetnika za ulaganja u nove investicije

Veliki interes istarskih poduzetnika za ulaganja u nove investicije

Kreditna linija „Poduzetnik Istarska županija 2020.“

U dosadašnjem tijeku provedbe aktualne kreditne linije u suradnji Istarske županije, istarskih gradova, Istarske razvojne agencije, poslovnih banaka te HBOR-a do sada je zaprimljeno 400 zahtjeva za ulaganja u nove projekte istarskih poduzetnika, odnosno zatraženo je 225 milijuna kuna kredita od čega se 125 milijuna kuna odnosi na ulaganje u nove investicije, dok je za trajna obrtna sredstva zatraženo 100 milijuna kuna.

Za razliku od prijašnjih kreditnih linija u kojima je samo Istarska županija subvencionirala kamatnu stopu, od ove su godine u kreditnu liniju uključeni i svi istarski gradovi koji su u svojim proračunima osigurali potrebna sredstva za subvenciju kredita istarskih poduzetnika stoga je i interes poduzetnika znatno veći te uvjeti kreditiranja povoljniji.

Direktor IDA-e te ujedno predsjednik Povjerenstva za dodjelu poduzetničkih kredita, dr.sc. Boris Sabatti, izrazio je zadovoljstvo zbog velikog interesa poduzetnika te ponajprije namjere ulaganja u nove investicije te ulaganja u sektoru prerađivačke industrije, koja u ovim vremenima imaju poseban značaj u jačanju otpornosti istarskog gospodarstva na globalne izazove. Naime više od polovice poslovnih ideja odnosi se na investicije u nove proizvodne prostore, strojeve, opremu i slično, a dobar dio zatraženog kreditnog iznosa odnosi se i na obrtna sredstva, što je i razumljivo obzirom na trenutnu gospodarsku situaciju, koje smo svjesni te u kojoj se maksimalno nastojalo pomoći istarskim poduzetnicima povoljnim kreditiranjem njihovih tekućih obveza, ističe Sabatti.

Ako analiziramo zahtjeve, najviše ulaganja odnosi se na Grad Pulu - od početnih 70 milijuna kuna kreditnog potencijala zatraženo je 61,6 milijuna ili 88% predviđenog iznosa. Nakon Grada Pule, najviše je kreditnih sredstava zatraženo u Poreču – 41,4 od 50 milijuna kuna ili 83% početnog potencijala, a slijedi Grad Pazin na području kojeg su poduzetnici zatražili 17,7 od početnih 25 milijuna kuna odnosno 71% predviđene kvote za subvenciju kamatnih stopa. Brojčano, najviše je  zahtjeva pristiglo Grada Pule (104), zatim iz Poreča (64), Rovinja (34), Labina (25), Pazina (25), Buzeta (17) te iz Vodnjana, Buja, Novigrada i Umaga po 11 zahtjeva. Ukupno 87 zahtjeva pristiglo je iz istarskih općina.

Analizom djelatnosti podnositelja zahtjeva odnosno poduzetnika, ustanovljeno je da većina zahtjeva dolazi iz prerađivačke industrije – 26%, zatim iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane – 22%, njih 20% dolazi iz djelatnosti trgovine na veliko i na malo, 13% iz građevinskih djelatnosti, 11% iz stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti dok je iz djelatnosti prijevoza i skladištenja te iz uslužnih djelatnosti pristiglo 8% zahtjeva.

Kreditna linija s vrlo povoljnim uvjetima kreditiranja otvorena je i dalje s ciljem pospješivanja razvoja i provedbe poslovnih ideja te je istarskim poduzetnicima na raspolaganju još više od 185 milijuna kuna. Predaja zahtjeva maksimalno je pojednostavljena te je u organizaciji Istarske razvojne agencije omogućena digitalna predaja zahtjeva za kredit u svega par koraka stoga se pozivaju svi zainteresirani poduzetnici da se jave, zaključio je Sabatti.