IDA i HŽPP potpisali sporazum o suradnji kojim će se omogućiti investicije u istarsku željeznicu

IDA i HŽPP potpisali sporazum o suradnji kojim će se omogućiti investicije u istarsku željeznicu

Početkom prosinca 2020. godine predsjednik Uprave HŽ putničkog prijevoza mr.sc. Željko Ukić i direktor Istarske razvojne agencije dr.sc. Boris Sabatti potpisali su Sporazum o suradnji s ciljem jačanja prometne povezanosti unutar Istarske županije uz korištenje više oblika prijevoza s fokusom na biciklistički i željeznički promet, što će posljedično doprinijeti razvoju poduzetničkih i turističkih aktivnosti na području Istarske županije. 

Uspostava zajedničke suradnje utemeljena je na sudjelovanju IDA-e i HŽPP-a u funkciji partnera na projektima ICARUS i MIMOSA,  u sklopu programa prekogranične suradnje  Italija – Hrvatska, čiji su ciljevi usmjereni na uvođenje informacijsko – komunikacijskih tehnologija, promjenu navika putnika u smislu poticanja korištenja ekološki prihvatljivijih oblika prijevoza te na multimodalnost, odnosno korištenje više oblika prijevoza u povezivanju obale i unutrašnjosti određenog područja.
Direktor IDA-e, dr.sc. Boris Sabatti tom je prigodom naglasio kako je potpisivanju Sporazuma  prethodila analiza nedostataka i potreba za razvojem infrastrukture za lakšu mobilnost putnika na području Istarske županije, a obzirom na vrlo aktualno pitanje nedostatno razvijene željeznice u Istri, pokrenuta je inicijativa jačanja suradnje s HŽPP-om, kako bi se uz pomoć EU sredstava lakše omogućile investicije u infrastrukturu.  

Osnovni je cilj te suradnje razvoj budućih pilot aktivnosti koje predviđaju iskorištenje potencijala razvoja željeznice, što će doprinijeti kako povezivanju i multimodalnosti, tako i dodatnoj promociji i turističkoj valorizaciji te razvoju novih proizvoda na teritoriju cjelokupne Istarske županije, uključujući i cikloturizam – dodao je nadalje Sabatti.

Konkretnije govoreći, zahvaljujući sporazumnoj suradnji između IDA-e i HŽPP-a omogućit će se u sklopu projekta ICARUS do početka turističke sezone 2021. godine preuređenje vagona vlaka koji prometuje istarskom željeznicom za smještaj bicikli te isto tako kupnja opreme poput info panela te punionica električnih bicikli  na područjima općina i gradova uzduž željezničke trase što će doprinijeti svakako i jačanju lokalnog gospodarstva s naglaskom  na gradove Pazin, Poreč i Rovinj, općine Kanfanar i Lupoglav. 

Sve prethodno navedene aktivnosti objedinit će se u promotivni video koji će potaknuti stanovnike, turiste i sve zainteresirane na istraživanje ljepota Istre, na čemu će IDA raditi u suradnji sa svim navedenim općinama i gradovima te isto tako  s Turističkom zajednicom Središnje Istre te Istarskom razvojnom turističkom agencijom.

U sklopu projekta ICARUS IDA je u prethodnoj fazi prepoznala i novi projekt Grada Rovinja i  Općine Kanfanar, kojim će se prenamijeniti nekadašnja trasa željezničke pruge u biciklističku stazu te je sudjelovala u financiranju  pripremne dokumentacije. Navedena je ruta uključena u pilot područje projekta, s ciljem povezivanja te nove biciklističke staze sa željezničkim prijevozom. 

Održivost rezultata postignutih u sklopu projekta ICARUS osigurana je nadalje provedbom aktivnosti koje je IDA osmislila u strateškom projektu MIMOSA u tijeku. U istom će se tijekom iduće dvije godine  razvijati usluge za promociju područja i razvoj mobilnosti, što uključuje razvoj smart card sustava i platforme Via Istra.

IDA je aktivnosti u sklopu ovih projekata osmislila u nadi da iste budu svojevrsni prvi razvojni korak ka revitalizaciji i modernizaciji istarske željeznice, za koju se očekuje da će na nacionalnoj razini biti prepoznata kao strateški važan razvojni prioritet pri programiranju Operativnih programa u budućem financijskom razdoblju od 2021. do 2027. godine, naglasio je završno direktor IDA-e, dr.sc Boris Sabatti.