Novom kreditnom linijom teškom 400 milijuna kuna želimo pomoći istarskom gospodarstvu da prebrodi ovo teško razdoblje

Novom kreditnom linijom teškom 400 milijuna kuna želimo pomoći istarskom gospodarstvu da prebrodi ovo teško razdoblje

Direktor IDA-e dr.sc. Boris Sabatti u intervjuu za Glas Istre osvrnuo se na potpore istarskim poduzetnicima i obrtnicima te aktualnim EU projektima.

Kreditiranjem se olakšava poslovanje i potpomaže likvidnost naših poduzetnika i obrtnika, što mislim da je u ovom trenutku, jedna od najefikasnijih mjera podrške, uz bespovratne potpore koje dodjeljuju županija i gradovi, kaže Sabatti. 

Pokretanje posla i bavljenje poduzetništvom zahtjevna je zadaća puna zamki i izazova i u godinama daleko normalnijim nego što je ova 2020. Pandemija koronavirusa, mnogima koji su odlučili zaploviti tim vodama, donijela je i mnoge od onih problema koje ne samo da nisu mogli predvidjeti poslovnim planovima, nego im nisu bili ni u snovima. Mjere Vlade RH, te jedinica regionalne i lokalne samouprave pomogle su im bar malo ublažiti prvi udar tog neočekivanog ekonomskog tsunamija, no svi su svjesni da to nije dovoljno i da se tu ne može stati. Istarska razvojna agencija - IDA glavna je razvojna agencija i institucija poduzetničke podrške koja se provodi na teritoriju Istarske županije. S njezinim direktorom dr.sc. Borisom Sabattijem razgovaramo o financijskoj podršci poduzetništvu Istarske županije kao motoru oporavka i rasta istarskog gospodarstva uslijed epidemijskih okolnosti.

Program financijske podrške za male i srednje poduzetnike i obrtnike se u Istarskoj županiji provodi već više od 20 godina, a u dosadašnjem je tijeku realizirano 16 kreditnih linija u sklopu kojih je podržano 1.100 projekata ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna. Zadnja u nizu kreditnih linija koju je IDA provodila uz podršku Istarske županije te u suradnji s poslovnim bankama i HBOR-om polučila je izniman uspjeh te je u sklopu iste dodijeljeno 100 kredita po cijelom teritoriju Istarske županije. Više od 30 posto kredita plasirano je u proizvodne djelatnosti te je kreditna linija je zbog iznimno povoljnih uvjeta i niskih kamatnih stopa provedena i utrošena u rekordnom roku. Na tragu navedenog te u vidu novonastalih pandemijskih okolnosti i ozbiljnih iskušenja za istarsko, ali i svjetsko gospodarstvo, pripremljena je na inicijativu IDA-e te u sinergiji Istarske županije i gradova Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Pula, Poreč, Rovinj i Vodnjan nova kreditna linija ukupnog kreditnog potencijala od skoro 400 milijuna kuna, koja će biti aktivna od mjeseca listopada pa do iskorištenja sredstava.

 

Najpovoljniji uvjeti

- Kakvi će biti uvjeti za poduzetnike korisnike sredstava?

- Uvjeti isposlovani s odabranim poslovnim bankama biti će kao i do sada među najpovoljnijima na tržištu RH, pri čemu navedeni gradovi i Istarska županija subvencioniraju kamatnu stopu. Na taj se način olakšava poslovanje i potpomaže likvidnost naših poduzetnika i obrtnika, što mislim da je u ovom trenutku, jedna od najefikasnijih mjera podrške, uz bespovratne potpore koje dodjeljuju županija i gradovi. Na taj način će krajnja kamatna stopa za poduzetnike iznositi od 1 do maksimalno 2,5 posto ovisno o tome da li se opredjeljuju za namjenski ili gotovinski kredit. Očekujem da će to doista pomoći istarskim poduzetnicima i obrtnicima da prevladaju ovo gospodarski izazovno razdoblje te doprinijeti očuvanju radnih mjesta i generiranju novih.

- Pretpostavljam da je koronakriza utjecala i na neke vaše ovogodišnje planove. Što je s onima vezanim uz ulaganja u poduzetničku infrastrukturu?

- Ulaganje u razvoj poduzetničke infrastrukture temelj je razvoja malog i srednjeg gospodarstva, jer poslovni je prostor po povlaštenim uvjetima ono što poduzetniku početniku najviše treba na početku njegovog poslovnog puta i stoga IDA kontinuirano ulaže u razvoj svoja 2 poduzetnička inkubatora u Puli. IDA je tijekom godina u 21 poslovnoj jedinici pružila podršku za više od 80 tvrtki poduzetnika početnika, putem subvencioniranih poslovnih prostora te besplatnih edukacija i savjetodavnih usluga. Stopa uspješnosti mladih poduzetnika u inkubatorima IDA-e je iznad prosjeka zadnjih nekoliko godina, a mora se priznati da se i u ovom specifičnom razdoblju poprilično dobro nose s izazovima, kako smo saznali tijekom redovnih konzultacija s njima zadnjih nekoliko mjeseci. IDA je u okviru svojih mogućnosti izašla im u susret u vrijeme općeg lockdowna uslijed početaka COVID-19 epidemije te omogućila im umanjenje već subvencionirane cijene najma poslovnog prostora za dodatnih 50 posto.

- Uz sredstva i prostor, važan segment u poslovanju je i edukacija u kojoj je IDA isto tako prisutna. Koliko je na tu aktivnost utjecala ova situacija?

- IDA obrazovne programe za privatni i javni sektor provodi već 20 godina te je u navedenom razdoblju provedeno više od petsto obrazovnih programa i dosegnuta brojka od više od 12 tisuća polaznika. U zadnje je vrijeme ta aktivnost iziskivala nužnu prilagodbu i transformaciju te za sada sve edukacije provodimo on-line, što međutim ima i svojih prednosti, jer nas sada preko društvenih mreža može pratiti puno više korisnika i sudjelovati u edukacijama, a i spektar korisnika je, uviđamo, nešto širi.

Teme edukacija slijede tržišne trendove i realne potrebe na terenu, a trendovi su trenutno takvi da su teme digitalizacije najaktualnije. Edukacije već nekoliko godina provodimo zahvaljujući EU projektima koje apliciramo i koji se uspješno odobravaju za financiranje, a zadnji u nizu je aktualni UP SMART, ukupne vrijednosti 800 tisuća kuna, u sklopu kojeg nas u budućem razdoblju očekuje mnoštvo webinara i edukacija s fokusom na teme digitalnog gospodarstva. Edukacije su za sve polaznike besplatne te se u prosjeku provode dvaput mjesečno.