Grad Pula ove godine dodjeljuje čak 2,5 milijuna kuna bespovratnih potpora za poticanje malog gospodarstva

Grad Pula ove godine dodjeljuje čak 2,5 milijuna kuna bespovratnih potpora za poticanje malog gospodarstva

Grad Pula je i u 2020. godini osmislio paket mjera za poticanje razvoja malog gospodarstva kroz bespovratne potpore. Donošenjem Odluke o poticanju razvoja malog gospodarstva kroz dodjelu potpora za razvoj poduzetništva Grada Pule u 2020. godini pod nazivom „Potpore Pula 2020“ pulskim će se poduzetnicima dodijeliti čak 2,5 milijuna kuna bespovratnih potpora od čega najviše za smanjenje troška zakupnine i režijskih troškova te pomoć u nabavci dezinfekcijskih sredstava i zaštitne opreme, a sredstva u iznosu od milijun kuna osigurana su u proračunu za 2020. godinu.

Potpore su namijenjene novoosnovanim tvrtkama, zatim poduzetnicima za financiranje pripreme i kandidiranja EU projekata, za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, subvencioniranje troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita te edukaciju zaposlenika, za sufinanciranje nabave dugotrajne materijalne imovine, potpore za IT sektor i potpore uslijed epidemije koronavirusa COVID-19.

Potpora uslijed epidemije koronavirusa COVID-19 predstavlja novu mjeru pomoći onim poduzetnicima koji koriste i unajmljuju poslovne prostore od trećih osoba kako bi ih se stavilo u ravnopravan položaj s poduzetnicima koji unajmljuju gradske poslovne prostore. U sklopu ove mjere financirat će se i podmirenje režijskih troškova i nabava dezinfekcijskih sredstava i zaštitne opreme (maske, zaštitne rukavice, viziri, zaštitna odijela, zaštitna pregrada od pleksiglasa) čija uporaba je naložena poduzetnicima sukladno odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U 2020. godini 2,5 milijuna kuna bespovratnih potpora dodijelit će se kroz sedam mjera.

Mjerom Potpore novoosnovanim tvrtkama želi se pomoći poduzetnicima prilikom otvaranja subjekta i olakšati ulazak u svijet malog gospodarstva i poduzetništva kroz smanjenje početnih financijskih izdataka koje svaki poduzetnik ima kao i omogućiti nabavku osnovne opreme koja je potrebna za rad uključujući i edukaciju ukoliko je poduzetniku potrebna. Od ove godine maksimalni iznos sredstava po ovoj mjeri uvećan je sa 10.000,00 na 15.000,00 kuna, a ženama poduzetnicama odobrava se i dodatnih 20% na odobreni iznos potpore.

Mjerom Potpore poduzetnicima za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata želi se sa 15.000,00 kuna pomoći za pripremu i kandidiranje projekta potaknuti poduzetnike da koriste sredstva iz EU fondova za projekte koji promiču gospodarski rast i razvoj.

Mjerom Potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje želi se poduzetnicima smanjiti troškove rada u procesu samozapošljavanja ili zapošljavanja novog djelatnika, odnosno potaknuti ih na zapošljavanje nove radne snage s posebnom i uvećanom potporom za zapošljavanje osoba sa invaliditetom gdje se i ove godine dodjeljuju potpore u iznosu od 20.000,00 kuna za zapošljavanje osoba koje su završile srednjoškolsko obrazovanje po posebnom programu, a za zapošljavanje osoba s invaliditetom potpore od 5.000,00 kuna do 10.000,00 kuna, ovisno o stručnoj spremi, uvećavaju se za 50 posto. Na ovaj način želimo i dalje poticati zapošljavanje teže zapošjivih osoba.

Mjerom Subvencioniranje troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita te edukacija zaposlenika želi se omogućiti poduzetnicima polaganje majstorskih i stručnih ispita kao i dodatna edukacija i obrazovanje u iznosu do 5.000,00 kuna u 2020. godini, a sve kako bi se povećala njihova konkurentnost i time omogućio lakši opstanak na tržištu.

Mjerom Potpore za sufinanciranje nabave dugotrajne materijalne imovine želi se omogućiti poduzetnicima zamjena dotrajalih strojeva, alata i opreme, odnosno nabava suvremenih strojeva, alata i opreme čime bi se osnažio sektor malih proizvodnih djelatnosti i sektor uslužnih djelatnosti u području popravaka predmeta za osobnu uporabu i kućanstvo i povećala njihova konkurentnost. Najveći iznos koji je moguće iskoristiti po ovoj mjeri povećan je sa 25.000,00 na 30.000,00 kuna, a čime je na prerađivačku industriju stavljen još veći naglasak u 2020. godini.

Mjerom Potpore za IT sektor želi se omogućiti poduzetnicima iz sektora računalnog programiranja lakše otvaranje subjekta i izlazak na tržište, nabavu ili zamjenu potrebne računalne opreme, softvera, licenci, literature kao i omogućiti dodatnu edukaciju, a sve kako bi se osnažio sektor računalnog programiranja i povećao broj gospodarskih subjekata te njihova konkurentnost u IT sektoru. U 2020. godini najveći iznos koji je moguće iskoristiti po ovoj mjeri povećan je s 15.000,00 na 20.000,00 kuna.

Mjerom Potpore uslijed epidemije koronavirusa COVID-19 želi se pomoći onim poduzetnicima koji koriste i unajmljuju poslovne prostore od trećih osoba kako bi ih se stavilo u ravnopravan položaj s poduzetnicima koji unajmljuju gradske poslovne prostore. Također, uvodi se mjera za podmirenje režijskih troškova i nabavu dezinfekcijskih sredstava i zaštitne opreme (maske, zaštitne rukavice, viziri, zaštitna odijela, zaštitna pregrada od pleksiglasa) čija uporaba je naložena poduzetnicima sukladno odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Sve informacije i obrasce možete pronaći na sljedećoj poveznici POTPORE PULA 2020. - Javni poziv poduzetnicima za dodjelu potpora za razvoj poduzetništva Grada Pule u 2020. godini.