Poduzetnički inkubator u Buzetu u funkciji početkom rujna

Poduzetnički inkubator u Buzetu u funkciji početkom rujna

Građevinski radovi na rekonstrukciji starogradske palače u sklopu EU projekta Poduzetničkog inkubatora Verzi privode se kraju. Trenutno su u tijeku završni građevinski radovi u unutrašnjosti zgrade, nakon čega slijedi opremanje samog inkubatora. 

Gradonačelnik Buzeta, g. Siniša Žulić istaknuo je da će kroz dvadesetak dana zgrada poprimiti svoj konačan vanjski izgled te da će potom ulica biti vraćena u prvobitno stanje. Rok za završetak građevinskog dijela radova i opremanje je kraj travnja ove godine. Prema projektu, slijede edukativne radionice i raspisivanje natječaja za dodjelu prostora tako da očekujemo da bi prvi poduzetnici u objekt mogli useliti u rujnu, najavio je Žulić. Gradonačelnik dodaje kako kroz razne poticajne mjere i edukativne sadržaje Grad Buzet nastoji podržavati poduzetništvo tako da je cilj i ovim projektom poduzetnicima početnicima stvoriti što bolje uvjete za poslovanje, u skladu s pravilima koja diktiraju resorno ministarstvo, odnosno europski fondovi. Mladim poduzetnicima će se, uz osiguranje povoljnijih poslovnih prostora, pružiti mogućnost i popratnih programa i edukacija.

Poduzetnički inkubator Verzi sastojat će se od 12 funkcionalnih jedinica za prihvat 11 poduzetnika i 1 polivalentnom dvoranom, a na raspolaganju će biti novoosnovanim poduzećima i obrtima te onima do tri godine poslovanja. Rekonstrukcija i prenamjena palače iz 17. stoljeća u mali centar za potporu poduzetništvu, ujedno predstavlja i jedan od značajnijih projekata u nastavku revitalizacije starogradske jezgre Buzeta.

Vrijednost projekta u građevinskom dijelu je 5,26 milijuna kuna, s ostalim troškovima sveukupno 5,77 milijuna kuna. Projekt se sufinancira bespovratnim sredstvima strukturnih fondova Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dobivenim uspješnom aplikacijom na natječaj Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta "Razvoj poslovne infrastrukture", u iznosu od 3,9 milijuna kuna dok je preostalo udio Grada Buzeta. Vodeći partner je Grad Buzet, partner na projektu "Plzet" d.o.o. Buzet, a suradnici su Istarska razvojna agencija, Istarska regionalna energetska agencija, Politehnika Pula - Visoka tehničko-poslovna škola s pravom javnosti te konzultantska kuća ADVISO d.o.o. iz Rijeke.