IDA na GREEN MIND TRANSNATIONAL INNOVATION NETWORK EVENTu u Splitu

IDA na GREEN MIND TRANSNATIONAL INNOVATION NETWORK EVENTu u Splitu

Djelatnici IDA-e sudjelovali su na sastanku partnera projekta GREEN MIND-a, koji se održao 3. veljače 2020. godine u Splitu, Hrvatska. Glavni fokus sastanka je bio predstavljanje Sporazuma o suradnji u sklopu projekta Green Mind MED-a koji za cilj ima uključivanje i poticanje suradnje MSP-ova, znanstveno-istraživačkih institucija, javnih institucija i ostalih dionika aktivnih u domeni zelene i pametne mobilnosti, zatim dugoročno očuvanje rezultata projekta, posebice pružanje usluga Green Mind pilota (tržišna inteligencija, B2B i javno financiranje) te pružanje podrške novim inicijativama i projektima u tematskim područjima projekta. 

Na sastanku se raspravljalo i o nadolazećim projektnim aktivnostima te o odlasku na Greencities - 11th Forum of Urban Intelligence and Sustainability događanje koje će se održati u travnju 2020. godine u Malagi, Španjolska.  

Drugi dan, 4. veljače 2020. godine održan je Green Mind transnational innovation network event u PICS@FESB (Predinkubator i coworking Split - Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje) na kojem je održana panel rasprava na temu važnosti suradnje privatnog, znanstveno - istraživačkog i javnog sektora u domeni zelene i pametne mobilnosti. Na panelu su sudjelovali predstavnici Ericsson Nikola Tesla, Grada Splita, Splitsko - dalmatinske županije i  Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje te poduzeće Profico. Nakon panela poduzeća Profico, Parkilo te Grad Split su predstavila svoje poslovne studije. Uvodno je predstavnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta predstavio otvorene natječaje u području istraživanja i razvoja.

Događanje je završilo posjetom H2 Lab-a na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. 

Projekt GREEN MIND - Green and smart Mobility INDustry innovation odobren je za financiranje iz programa Interreg Mediterranean 2014 - 2020. Vodeći partner projekta je Razvojna Agencija SIPRO iz Ferrare (Italija), dok su ostali partneri Istarska razvojna agencija – IDA d.o.o. (Hrvatska), Thessaloiki tehnološki park (Grčka), IAT – Andalusian Institute of Technology (Španjolska), SERDA – Razvojna agencija Sarajevo (BIH), Splitsko-dalmatinska županija (Hrvatska), E – Zavod (Slovenija), AFT TBC (Francuska). Glavni cilj projekta je jačanje zelene industrije i pametnih tehnologija u sferi mobilnosti, te ispitivanje novih usluga iz domene tržišne inteligencije, mogućnosti javnog financiranja i usluge B2B povezivanja za MSP; izgradnja Modela spomenutih usluga koji je lako primjenjiv u klasterima i agencijama; uspostava transnacionalne inovativne mreže koja uključuje javni sektor, industriju i akademsku zajednicu; donošenje programa podrške politikama aktualizirajući projektne rezultate bazirane na specijaliziranim pametnim strategijama uključenih područja.