Završnu svečanost obilježavanja 20 godina Istarske razvojne agencije u Puli ispunilo je mnogo dobih želja i pozitivnih ideja za budući razvoj Istre

Završnu svečanost obilježavanja 20 godina Istarske razvojne agencije u Puli ispunilo je mnogo dobih želja i pozitivnih ideja za budući razvoj Istre

Svečanost obilježavanja 20 godina Istarske razvojne agencije (IDA) održanoj u Svetim Srcima u Puli proželo je puno pozitivnih misli i ideja za budućnost koja čeka Istru. Pozitivne vibracije temeljene na dosadašnjim mjerljivim rezultatima, unatoč teškim razdobljima i svakodnevnim promjenama, bile su tema svakog razgovora te poruke koje su odaslale eminente osobe iz edukativnog, gospodarskog, političkog i znanstvenog sektora.
Uvodni dio programa uljepšala je grupa Nola s nekoliko glazbenih brojeva. Dobrim željama i čestitkama povodom jubilarne obljetnice započeo je program Zamjenik župana koji obnaša dužnost Župana Istarske županije Fabrizio  Radin. 
Sveta Srca bila su puna eminentnih gostiju i uzvanika iz svih sektora, a panelisti su bili: Gordana Deranja, predsjednica uprave tvrtke Tehnomont d.d., izvršni direktor Infobipa d.o.o. iz Vodnjana Silvio Kutić, predsjednik uprave tvrtke Uniline d.o.o. Boris Žgomba, prorektorica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli prof.dr.sc. Lorena Mošnja Škare, gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić i dr.sc. Boris Sabatti, direktor Istrarske razvojne agencije - IDA d.o.o. iz Pule. 
U sklopu programa svečanosti, održana je panel diskusija pod nazivom (I)STRAtegija 2030. – Budućnost poduzetničke Istre. Upućena poticajna pitanja panelistima ispitivala su teme i promišljanja o definiranju trenutne situacije te da pokušaju predvidjeti neki buduće, nove i drugačije ciljeve za Istru i istarsko gospodarstvo.
Svi su se govornici složili, već u samo početku diskusije, da jedino što je sigurno jest neminovnost promjena i prilagođavanja kako bi uspjeli i ustrajali te razvijali gospodarstvo u svrhu dobrobiti svih građana. Sve je to i moguće jer Istra ima vrhunske uvjete koje samo moramo znati okrenuti u korist tog novog i drugačijeg razvoja.
Povezivanje edukativnih institucija i gospodarstva te znanstvenih institucija koje će dati novi zamah u razvoju Istre nužnost je na kojemu treba ustrajati. Sve institucije moraju sudjelovati sinergično u stvaranju novog gospodastva i budućnosti. Upravo to čine i na Sveučilištu, gdje već studentima stvaraju uvjete za studentske poduzetničke inkubatore gdje uz mentore studenti počinju stvarati sposobnosti i vještine za opstanak na stalno promijenjivim tržištima. Općenito je mišljenje da moramo pratiti trendove i biti spremni na promjene, a uvjete za ugodan život itekako imamo u Istri. Samo sinergijom svih sfera društva te uvjete možemo i poboljšati te učiniti dostupnima svima koji se žele nastaniti i živjeti u Istri. 
IT sektor je nova snaga koja može kreirati nova radna mjesta u Istri. „Trebalo bi omogućiti jednostavniju administraciju, radnu i zdravstvenu papirologiju, za dolazak nove radne snage koje ovdje nema, a imamo idealne uvjete da te nove ljude privučemo u Istru. Moramo znati da ako mislite da imate sve pod kontrolom, onda ne idete dovoljno brzo. Promjene su neminovne i trebamo se kao društvo pripremiti na njih,“ naglasio je Kutić iz Infobipa.
Bile su to neke riječi koje su se cijelim panelom prožimale: sinergija, promjene, prilagodbe, povezivanje, edukacija. Upravo u tom smjeru, i predstavnica edukativnog sektora prof.dr.sc. Mošnja Škare najavila je veliki projekt kojim će se mladi ukljčivati puno prije u praktične poslove kroz stručnu praksu te tako postati odmah dostupni tržištu rada s već usvojenim nekim znanjima.
Osim zahvala za dolazak svih uzvanika te za lijepe čestitke i još puno godina rada IDA-e, Boris Sabatti je povezao sadašnjost i rezultate njihovog rada agencije, ali i pozvao prisutne da osim tendencije usmjeravanja na IT industriju i nove tehnologije, usmjerimo pažnju i na čovjeka: „Moramo se okrenuti budućnosti i ona je sigurno dobra. Moramo se povezivati i djelovati sinergično na svim poljima: povezati edukaciju, znanost, gospodarstvo, realni sektor. Trebali bi se prestati okretati u prošlost, već se usmjeriti na budućnost u svim smislima. I uz sve te nove tehnologije, razvoj IT industrije, moramo shvatiti da bez ljudskog faktora nema budučnosti,“ zaključio je Sabatti panel diskusiju.
Tijekom programa publika je mogla pogledati novi video materijal IDA-e koji je u nekoliko minuta nastojao prikazati opsežnost djelovanja i rada agencije tijekom 20 godina.