IDA organizator završne konferencije projekta ATLAS

IDA organizator završne konferencije projekta ATLAS

U četvrtak, 26. rujna 2019. godine u sjedištu Istarske razvojne agencije u Puli održan je „Mash up“ događaj u sklopu projekta ATLAS čiji su organizatori Istarska razvojna agencija – IDA d.o.o., Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i STEP RI iz Rijeke koji su ujedno i predstavnici partnera iz Hrvatske, a kojem su se odazvali talijanski partneri i ostali natjecatelji koji su prezentirali svoju ideju u domeni kulturnog turizma.

Nakon pozdravnih govora od strane organizatora i otvorenja samog natjecanja, žiriju su predstavljene ideje prijavljenih timova koji su u nekoliko minuta prezentirali poslovnu ideju u domeni kulturnog turizma koju su kasnije razradili s mentorima i ponovno ju predstavili.

Kako su projektne aktivnosti, ali i sami „Mash up“ koji je temeljen na multidisciplinarnosti, usmjereni na razvoj novih ideja u domeni kulturnog turizma, svi prisutni su u popodnevnim satima imali priliku razgledati Pulu uz pratnju turističkog vodiča. Uspješnost realizacije ovog projekta potvrđena je dodjelom nagrada najbolje ocijenjenim poslovnim idejama u prostorima pulskog amfiteatra gdje je zahvaljujući uspješnoj suradnji IDA-e i Arheološkog muzeja Istre, postavljena posebna rampa kojom se omogućio pristup osobama s invaliditetom stalnom postavu izložbe „Vinogradarstvo i maslinarstvo u Istri“ te se time potvrdilo kako je važno da kulturne znamenitosti trebaju biti dostupne svima.

Direktor IDA-e dr.sc. Boris Sabatti naglasio je kako će Istarska razvojna agencija zajedno s Istarskom županijom, ali i partnerima, kako hrvatskim tako i talijanskim i u budućem razdoblju nastaviti raditi i razvijati nove i inovativne načine turizma ali i približavanje kulturnih i turističkih objekata koristeći najnovije i najmodernije ICT alate, ali pritom ne zanemarujući tradiciju i identitet ove regije. Upravo zbog održivosti rezultata i potencijala za nastavak suradnje, projektni partneri su se usuglasili s nastavkom rada u domeni kulturnog turizma i IT-ja te provedbi aktivnosti kojima se ostvaruju ne samo regionalni, već i europski ciljevi.

Sljedećeg dana kako je najavio dr.sc. Boris Sabatti, na otoku Sv. Nikole u Poreču održati će se završna konferencija projekta ATLAS na kojoj će uz Istarsku razvojnu agenciju sudjelovati svi hrvatski partneri te talijanski projektni partneri (Friuli Innovazione, Gospodarska komora regije Veneto, Razvojna agencija SIPRO, Udruga klastera regije Puglia i Znanstveni park Tecnopolis). Cilj projekta je jačanje i razvoj ICT alata u svrhu promocije kulturnog turizma kako bi se iskoristio potencijal koje imaju zemlje partneri. Kroz projekt se utjecalo na podizanje kulturnog stvaralaštva na način da su se koristili inovativni pristupi kroz poticanje transnacionalne suradnje u području kulturnog turizma. Vrijednost projekta iznosi preko 7 milijuna kuna od čega je gotovo milijun kuna budžet Istarske razvojne agencije – IDA d.o.o.