IDA sudjelovala na završnoj konferenciji projekta LIFE SEC ADAPT

IDA sudjelovala na završnoj konferenciji projekta LIFE SEC ADAPT

IDA, kao koordinator projekta zajedno sa predstavnicima Istarske županije te pet istarskih gradova: Buzeta, Labina, Pazina, Pule i Rovinja, 18. lipnja 2019. godine u Anconi, sudjelovala je  na završnoj konferenciji europskog projekta LIFE Sec Adapt, kojemu je osnovni cilj prilagodba klimatskim promjenama i podupiranje prijelaza na niskougljično gospodarstvo. Na završnoj konferenciji sudjelovalo je 50-ak sudionika iz Italije, Španjolske i Grčke, zemalja koje uz Hrvatsku sudjeluju u realizaciji projekta.
Gradonačelnik Grada Buzeta, Siniša Žulić, u ime istarskih gradova, partnera na projektu - Buzeta, Labina, Pazina, Poreča, Pule i Rovinja, predstavio je rezultate projekta i sve što se u sklopu projekta u posljednje četiri godine uspjelo realizirati te se osvrnuo na planove za budućnost na polju obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.
Strategije i Akcijski planovi prilagodbe klimatskim promjenama (SECAP) kao jedan od glavnih rezultata Life Sec Adapt projekta, izrađeni od strane samih gradova te uz podršku IDA-e., strateški su dokumenti koji su temelj za daljnju prijavu projekata energetske učinkovitosti na europske Operativne programe, čime su se istarski gradovi pridružili grupi naprednih gradova i područja koji brinu o svojoj budućnosti, sukladno smjernicama novog integriranog sporazuma gradonačelnika.
Naime, kroz provedbu aktivnosti projekta, sustavno i planski ojačani su ljudski resursi uključenih gradova te su isti svojim kapacitetima izradili predmetne zahtjevne dokumente, koje će redovito revidirati sukladno tekućim aktivnostima i ostvarenim rezultatima.

Projektom  Life Sec Adapt Istarska razvojna agencija nastavlja strateški razmišljati, nastavivši tako suradnju s gradovima po pitanju podizanja svijesti vezano za prilagodbu klimatskim promjenama i zajednički pristup izazovima s kojima se susreću žitelji Istarske županije. Nužno je nastaviti planiranje i realizaciju projekata u kojima se isključivo ili djelomice koriste obnovljivi izvori energije, a kojima se afirmiraju načela i važnost energetske učinkovitosti. Također je vrlo važno raditi na informiranju i podizanju svijesti građana kako bi se stvorila kritična masa koja će pozitivnim primjerima raditi na smanjenju potrošnje energije, a samim time i smanjenju emisija CO2.

U projektu sudjelovale su četiri članice Europske unije: Italija, Hrvatska, Grčka i Španjolska. Nositelj projekta je Sviluppo Marche SpA, dok su preostali talijanski partneri Regione Marche te 12 gradova navedene pokrajine: Ancona, Pesaro, Urbino, Senigallia, Jesi, Fabriano, Macerata, Fermo, Ascoli Piceno, Offida, San Paolo di Jesi, Santa Maria Nuova. Partner iz Španjolske je Grad Bullas, a iz Grčke Grad Patras. Partneri iz Hrvatske jesu Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o., kao koordinator projekta, Istarska županija te šest istarskih gradova: Pula, Rovinj, Poreč, Buzet, Labin, Pazin. 
Projekt je započeo s provedbom započeo 1. rujna 2015. godine i trajao je 46 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je 24.500.000,00 kuna, a budžet Istre u projektu iznosi 7.000.000,00 kuna.