IDA i Tehnomont brodogradilište na sastanku partnera projekta METRO u Trstu

IDA i Tehnomont brodogradilište na sastanku partnera projekta METRO u Trstu

Predstavnici Istarske razvojne agencije na čelu s direktorom, dr.sc. Borisom Sabattijem, sudjelovali su u ponedjeljak, 10. lipnja 2019. godine u Trstu, na sastanku partnera u sklopu projekta METRO „Maritime environment – friendly transport systems“, u organizaciji tvrtke Wärtsilä Italia, kao najvećeg gospodarskog partnera u projektu uz pulsko brodogradilište Tehnomont. 

IDA je tijekom sastanka predstavila svoj dio početnih aktivnosti u projektu te su dogovorene buduće aktivnosti koje će biti usmjerene na analizu ruta pomorskog putničkog prometa u programskom području Hrvatske i Italije te potencijala za razvoj novih pomorskih ruta, kao i razvoj novih eko-inovativnih hibridnih plovila za prijevoz putnika u programskom području.  Isto tako razvijat će se pilot aktivnosti testiranja pametnih sustava za nadzor putničkog pomorskog prometa i jačanje logistike za uvođenje novih plovila i ruta u pomorski prijevoz putnika između Italije i Hrvatske, posebice u vrijeme turističke sezone.
Direktor IDA-e Sabatti ističe kako je projekt METRO prilika za poboljšanje kvalitete, sigurnosti i održivosti u pomorskom i obalnom prijevozu u prekograničnom području Italije i Hrvatske, kao i za daljnji razvoj i suradnju dva značajna gospodarska subjekta kao što su Wärtsilä Italia i Tehnomont brodogradilište.

Projekt METRO, ukupne vrijednosti 22 milijuna kuna u kojem IDA sudjeluje u funkciji partnera s udjelom od 1,4 milijuna kuna započeo je s provedbom početkom godine, a financira se u sklopu programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska. Vodeći partner projekta je Sveučilište u Trstu dok su ostali partneri u projektu Lučka uprava Trst i Wartsila Italia S.p.A. s talijanske strane te Istarska razvojna agencija – IDA d.o.o, Sveučilište u Rijeci – Pomorski fakultet, Sveučilište u Rijeci – Tehnički fakultet  i Tehnomont brodogradilište Pula d.o.o. s hrvatske strane.