Otvoren natječaj Europski program razmjene za poduzetnike

Otvoren natječaj Europski program razmjene za poduzetnike

Objavljen je novi COSME natječaj Erasmus for Young Entrepreneurs. Europski program razmjene za poduzetnike, Erasmus za mlade poduzetnike pogranični je program razmjene koji pruža priliku mladim i obećavajućim poduzetnicima da uče od iskusnih poduzetnika koji upravljaju manjim tvrtkama u drugim zemljama sudionicama.
Iskustva se razmjenjuju tijekom boravka kod iskusnog poduzetnika koji novom poduzetniku pomaže steći potrebne vještine za vođenje manje tvrtke. Domaćinu se pružaju novi pogledi na njegovu/njezinu tvrtku, kao i prilika da surađuje s inozemnim partnerima i uči o novim tržištima. Program traje od jednog do šest mjeseci. Preporuča se da razmjena bude bez prekida, ali možete svoj boravak podijeliti na nekoliko dijelova ako program završite u roku od 12 mjeseci od njegova početka.
U većini zemalja postoje lokalne kontaktne točke (posredničke organizacije) koje vode prijavitelje kroz sam proces prijave te isplaćuju financijsku potporu. Lokalna kontakt točka u Hrvatskoj.

Program potiče na sudjelovanje:
•  Obećavajuće ili nove poduzetnike, novi poduzetnici koji su čvrsto odlučili pokrenuti vlastitu tvrtku ili su ju već pokrenuli unutar protekle tri godine;
•   Iskusne poduzetnike, iskusni poduzetnici koji su vlasnici ili vode malo ili srednje poduzece u jednoj od zemalja sudionica.

Novi poduzetnici i iskusni poduzetnici koji žele sudjelovati u programu razmjene za poduzetnike nakon što izaberu svoju lokalnu kontakt točku, vrše prijavu putem online obrasca

Start-up poduzetnici također mogu sudjelovati u programu pod uvjetom: 
•    da su čvrsto odlučili osnovati tvrtku prema perspektivnom poslovnom planu;
•    da su pokrenuli vlastitu tvrtku unutar posljednje 3 godine.


Vaše (buduća) tvrtka ili aktivnost može pripadati bilo kojem sektoru, a dobna granica ne postoji.  

Međutim, morate i:
•    imati prebivalište u jednoj od zemalja sudionica;
•    imati konkretnu projektnu ili poslovnu ideju koja će se odraziti u Vašem poslovnom planu;
•   biti motivirani i predani suradnji tijekom Vašeg boravka kod iskusnog poduzetnika iz druge zemlje sudionice; biti spremni doprinijeti razvoju poslovanja poduzetnika domaćina i staviti svoje vještine i sposobnosti na raspolaganje;
•   biti spremni na dodatna izdvanja uz financiranje iz programa kako bi pokrili troškove svog boravka u inozemstvu.

Financijska potpora novim poduzetnicima pomaže u pokrivanju troškova putovanja i boravka tokom razmjene. Stipendiju dodjeljuje lokalna kontakt točka izabrana od strane poduzetnika početnika (registrirana na online aplikaciji). Novi poduzetnik i njegova/njena lokalna kontakt točka potpisuju ugovor koji definira visinu potpore tokom boravka, te načine plaćanja (npr. djelomična isplata na početku boravka, mjesečna isplata, itd.). Financijska potpora se obračunava mjesečno, a odražava ukupni životni trošak u zemlji boravka. 

Rok za prijavu: 11. srpanj 2019. godine.

Sve ostale informacije vezane za natječaj i prijavu na poveznici