Održana konferencija o provedbi ITU mehanizma na urbanom području Pula

Održana konferencija o provedbi ITU mehanizma na urbanom području Pula

U petak, 12.04.2019. godine održana je u organizaciji Grada Pule konferencija o provedbi ITU mehanizma na urbanom području Pula koja je okupila predstavnike Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na čelu s pomoćnicom ministrice Kristinom Bilić, predstavnike JLS-eva  urbanog područja Pula te dionike uključene u pripremu i provedbu projekata koji će se financirati u sklopu ITU mehanizma uključujući Istarsku razvojnu agenciju, nositelja strateškog projekta COWORKING PULA - Integrirana rješenja za inovativno i poduzetno Urbano područje Pula.
Poduzetnički centar COWORKING PULA bit će uspostavljen na akaciji nekadašnje Mehanike u centru Pule.
Osim ulaganja u infrastrukturu, isto tako se osmišljavaju obrazovni i mentorski programi te ostali inovativni sadržaji za jačanje poduzetničke klime. Planirano je da u srednjoročnom razdoblju usluge prostora koristi 70-80 poduzetnika te slobodnih profesionalaca, a glavni cilj centra je stvaranje inovativne poduzetničke zajednice koja će se razvijati zahvaljujući umrežavanju dionika iz javnog i privatnog sektora.

ITU mehanizam je od iznimnog značaja za razvoj cijelog urbanog područja Pula obzirom da je na raspolaganju indikativna alokacija u iznosu od 23,5 milijuna eura bespovratnih sredstava osiguranih za realizaciju projekata usmjerenih na revitalizaciju kulturne baštine, poticanje poduzetništva, razvoj brownfield lokacija te čistog urbanog prometa. Mehanizam integriranog teritorijalnog ulaganja, predstavlja isto tako izvanredan instrument za potvrđivanje važnosti uloge većih gradova u povlačenju bespovratnih sredstava iz EU fondova i politike decentralizacije korištenja alociranih sredstava, nagalsio u svom obraćanju Robert Cvek, zamjenik gradonačelnika Grada Pule, ujedno i čelnik ITU PT-a, dok je pomoćnica ministrice Bilić istaknula da se obzirom na uspješnu provedbu planiraju dodatna sredstva za ITU područja u budućem financijskom i operativnom razdoblju 2021.-2027..

Tijekom konferencije dan je presjek provedbe ITU mehanizma na urbanom području Pula, s naglaskom na projekte koji se planiraju u sklopu poziva za revitalizaciju kulturne baštine za cilj 6c1 „Povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine“; Općina Svetvinčenat predstavila je „Integrirani projekt očuvanja svetvinčentinske kulturne baštine“, zatim Grad Pula projekt „Pulski fortifikacijski sustav Grada Pule“ te Arheološki muzej Istre projekt „Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta“.