Inovativna rješenja u pomorskom prometu u fokusu prvog sastanka partnera u projektu METRO

Inovativna rješenja u pomorskom prometu u fokusu prvog sastanka partnera u projektu METRO

Predstavnici Istarske razvojne agencije na čelu s direktorom, dr.sc. Borisom Sabattijem, sudjelovali su u srijedu, 20. veljače 2019. godine u Trstu, na prvom sastanku partnera u sklopu projekta METRO „Maritime environment – friendly transport systems“, u organizaciji nositelja projekta – Sveučilišta u Trstu.
Sabatti ističe kako je projekt METRO nova prilika za poboljšanje kvalitete, sigurnosti i održivosti u pomorskom i obalnom prijevozu u prekograničnom području Italije i Hrvatske te je izrazio zadovoljstvo prilikom za suradnju u ovakvom projektnom partnerstvu na međunarodnoj razini, koje osim subjekata iz javnog i akademskog miljea uključuje i 2 jaka gospodarska subjekta kao partnere; Tehnomont brodogradilište Pula s domaće strane te tvrtku Wärtsilä Italia s talijanske strane.

Glavne aktivnosti usmjerene su na analizu ruta pomorskog putničkog prometa u programskom području te potencijala za infrastrukturnu podršku, kako bi se ojačala multimodalna rješenja povezivanja u pomorskom prometu, posebno u vrijeme turističke sezone. Isto tako predviđene su pilot aktivnosti osmišljavanja koncepta novih modela hibridnih plovila za prijevoz putnika u programskom području, kao i testiranja pametnih sustava za nadzor putničkog pomorskog prometa i jačanje logističke osnove za uvođenje eko-inovativnih plovila u pomorski prijevoz putnika između Italije i Hrvatske.

Projekt METRO, ukupne vrijednosti 22 milijuna kuna u kojem IDA sudjeluje u funkciji partnera s udjelom od 1,4 milijuna kuna započeo je s provedbom početkom godine, a financira se u sklopu programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska.