IDA na sajmu uspješnih LIFE projekata

IDA na sajmu uspješnih LIFE projekata

U utorak, 12. veljače 2019. u Dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu održana je „LIFE konferencija – rezultati i dobrobiti LIFE projekata“ na kojem je sudjelovalo preko 90 sudionika. Na konferenciji su predstavljeni uspješni hrvatski i inozemni projekti te su prezentirane provedene aktivnosti, ostvareni rezultati i dobrobiti od implementacije takvih projekata.

Predstavnici Istarske razvojne agencije i Grada Poreča tim su povodom na sajmu predstavili Life SEC Adapt projekt u sklopu kojeg izrađuju Strategije i akcijski plan prilagodbe klimatskim promjenama na lokalnoj razini. Gradonačelnici su tijekom provedbe projekta, prvi u Republici Hrvatskoj, pristupili Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju kojim su se obvezali doprinosu smanjenju emisije CO2 te izradi SECAP-a (Akcijski plan energetski i klimatski održivog razvoja) čija se izrada u potpunosti financira iz projekata Empowering i Life SEC Adapt.

U projektima Empowering i Life Sec Adapt sudjeluje sedam članica Europske unije: Hrvatska, koju predstavljaju Istarska razvojna agencija (IDA), Istarska županija i istarski gradovi te Italija, Španjolska, Švedska, Rumunjska, Mađarska i Grčka. Vrijednost projekata iznosi 36.500.000,00 kuna dok je budžet Istre u projektima 8.000.000,00 kuna.