Konferencija „Sporazum gradonačelnika - najbolje regionalne prakse i mogućnosti financiranja ka ciljevima 2030."

Konferencija „Sporazum gradonačelnika - najbolje regionalne prakse i mogućnosti financiranja ka ciljevima 2030."

U četvrtak,  7. veljače 2019. godine, održana je u Bruxellesu konferencija „Sporazum gradonačelnika - najbolje regionalne prakse i mogućnosti financiranja ka ciljevima 2030.“, na kojoj su uz istarskog župana Valtera Flega sudjelovali i gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić, gradonačelnik Grada Rovinja Marko Paliaga te direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti.

O strateškom značaju ovog događaja, upriličenog u sklopu europskog projekta LIFE SEC ADAPT, posebno govori činjenica da je okupio brojne čelnike gradova, regija i država, ali i utjecajne osobe koje se bave ekološkim pitanjima, poput Karla-Heinza Lambertza, predsjednika Europskog odbora regija. Cilj konferencije je promocija postignutih rezultata gradova potpisnika najveće svjetske inicijative za urbanu klimu i energiju „Sporazuma gradonačelnika“, inicijative koja ujedinjuje tisuće lokalnih i regionalnih vlasti koje su dobrovoljno posvećene provedbi klimatskih i energetskih ciljeva EU-a na svom teritoriju.

U projektu u kojem IDA djeluje kao koordinator aktivnosti za Istarsku županiju sudjeluju aktivno Istarska županija te šest istarskih gradova - Pula, Rovinj, Poreč, Buzet, Labin i Pazin, koji će prvi u Republici Hrvatskoj izradit „Akcijske planove za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena (SECAP)“.

Župan Flego sudjelujući na panel diskusiji, kao ujedino jedini predstavnik hrvatskih županija, gradova i općina istaknuo je kako je od ključne važnosti i sama prevencija, navevši brojne primjere dobre prakse iz Istre i projekt LIFE SEC ADAPT, iz kojeg je Istra od europskih fondova osigurala 7 milijuna kuna, nastavivši suradnju gradova po pitanju podizanja svijesti vezano za prilagodbu klimatskim promjenama i zajednički pristup izazovima s kojima se susrećemo.

Kao član delegacije Odbora regija Europske unije, te potpredsjednik Povjerenstva za okoliš, klimatske promjene i energiju Odbora regija, župan Flego posebno je naglasio važnost odgovornog upravljanja resursima kojima raspolažu regije i gradovi koji moraju poslužiti kao primjer strateškog razmišljanja o energetskoj učinkovitosti.

Direktor IDA-e Boris Sabatti zaključno je naglasio kako je riječ o vrlo značajnom projektu za povećanje energetske učinkovitosti te jačanje zaštite okoliša na cijelom teritoriju Istarske županije te naglasio vrlo učinkovitu suradnju sa svim uključenim istarskim gradovima po navedenom pitanju.