Istarska županija i dalje u vrhu gospodarske snage županija

Istarska županija i dalje u vrhu gospodarske snage županija

Prema indeksu gospodarske snage županija, nedavno objavljenom od strane Hrvatske gospodarske komore prema ustaljenoj godišnjoj praksi za 2018. godinu, Istarska županija potvrdila je visoko drugo mjesto na ljestvici najuspješnijih u Republici Hrvatskoj.

Od 7 pokazatelja koji se koriste pri izračunu HGK-ova indeksa gospodarske snage županija, Istarska županija je u vrhu po pitanju BDP-a po stanovniku, neto dobiti poduzetnika po zaposlenom te smanjenju stope nezaposlenosti.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Pula, krajem prosinca 2018. godine u Istarskoj je županiji bilo 4.410 nezaposlenih osoba ili 11,7 posto manje nego krajem protekle godine, pri čemu su od gradskih ispostava najveći pad nezaposlenosti zabilježile one u gradovima Labinu, Umagu, Poreču, Puli i Pazinu.

Rezultati poslovanja poduzetnika Istarske županije u 2017. godini objavljeni od strane FINA-e govore o  ukupnim prihodima istarskih poduzetnika u iznosu od 33,86 milijardi kuna te ukupnoj dobiti u iznosu od 2,3 milijarde kuna.

Iz istog izvora doznaje se da se između 41 grada i općine Istarske županije prema broju poduzetnika, broju zaposlenih i ukupnom prihodu kao najuspješniji ističe Grad Pula. Iza Pule po broju poduzetnika slijede gradovi Poreč, Umag, Rovinj te općina Medulin. Među prvih pet po neto dobiti poduzetnika su i gradovi Pazin i Labin.

Temeljem svega navedenog je prosječno gledano HGK indeks gospodarske snage Istarske županije tijekom 2018. godine 29,3 veći od prosjeka RH te se bilježi porast od za 2% u odnosu na prosječne rezultate Istarske županije za 2017. godinu.

Kako bi se uzlazni razvojni trend održao i tijekom 2019. godine u pripremi su u suradnji Istarske razvojne agencije, Istarske županije, jedinica lokalne samouprave te ostalih dionika razvoja mjere potpore poduzetništvu i obrtništu, istaknuo je direktor IDA-e  dr.sc. Boris Sabatti.