Pula: Otvoren tehnološki inkubator IDA-e

Simboličnim presijecanjem vrpce pritiskom na tipkovnicu istarski župan Ivan Jakovčić otvorio je u obnovljenim prostorijama nekadašnje zgrade kirurgije opće bolnice tehnološki inkubator kao novu poslovnu jedinicu Istarske razvojne agencije.

Inkubator će pružati stručnu i logističku pomoć mladim inovativnim poduzetnicima i startup tvrtkama u početnoj fazi rasta i razvoja, a njegovi korisnici moći će se koristiti i vrhunskom opremom iz obližnjeg laboratorija Centra za istraživanje materijala Metris, kao i uslugama Sveučilišta.

Smješten na 500 metara četvornih, inkubator se sastoji se od 11 ureda, informatičkog kabineta s 20 kompjutora te salom za sastanke. Mladi poduzetnici prva će tri mjeseca imati pravo na besplatni najam, dok će prve godine plaćati 25 posto cijene najma, druge 50 posto, a treće 75 posto, nakon čega izlaze na tržište.

Direktor IDA-e Boris Sabatti istaknuo je da je na održanom prednatječaju interes za korištenjem ureda u inkubatoru iskazalo devetero budućih poduzetnika, a među njima je i dvoje mladih doktora znanosti iz Belgije i Švicarske koji bi se vratili u Hrvatsku i u središtu budućeg pulskog sveučilišnog kampusa otvorili ured.

Obnova prostora te opremanje inkubatora uredskim inventarom provodilo se u okviru EU projekta Cluster Club. Od ukupno 2,6 milijuna eura za projekte u šest država, IDA je za svoj tehnološki inkubator dobila 255.688 tisuća eura, od čega je 217 tisuća bespovratnih eura iz IPA programa za Jadransku prekograničnu suradnju.

Otvaranje prostora tehnološkog inkubatora popratili su čelni ljudi pojedinih istarskih gradova i institucija. Između ostaloga, župan Jakovčić je naglasio da osnivanje inkubatora predstavlja početni korak ka stvaranju tehnološkog parka u nekoj od istarskih poduzetničkih zona.

Ističući da će u inkubatoru upravo znanje biti presudno, Jakovčić je rekao da Istra treba iskoristiti svoje prijateljske odnose s talijanskim regijama koje će joj pomoći da dođe do sredstava Europske unije.

"Mislim da Istra može doći do velikog novca koji nam u Uniji stoji na raspolaganju, a uloga IDA-e u tome će biti velika", kazao je.

Gianangelo Bellati, predsjednik udruge gospodarskih komora Veneta, istaknuo je da osnivanje tehnološkog inkubatora predstavlja bazu za stvaranje poduzetničke klime i kreiranje novih radnih mjesta. (V. KAPELOTO) Link na članak ovdje.