Župan Flego na Koordinaciji župana Jadranske Hrvatske

Istarski župan Valter Flego danas je, zajedno s direktorom IDA-e Borisom Sabattijem, u Šibeniku sudjelovao na sastanku Koordinacije župana Jadranske Hrvatske. Koordinaciji su prisustvovali župani i zamjenici župana Primorsko-goranske, Zadarske, Ličko-senjske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, te predstavnici regionalnih razvojnih agencija pojedinih županija.
   Jedna od tema razgovora odnosila se ne ukidanje sufinanciranja preuzetih djelatnika iz Ureda državne uprave u upravne odjele Županija čemu su se župani složno usprotivili. Postignut je dogovor da će se resornoj ministrici uputiti zajednički zahtjev kojim će se tražiti vraćanje na stanje prije preuzimanja djelatnika ili pronalazak sredstava za preuzete djelatnike.
   Župani su negodovali i oko smanjenje decentraliziranih sredstava za socijalu, zdravstvo i obrazovanje rebalansom proračuna držeći da se time državni teret prebacuje na županije.
  ’‘Zalažemo se i da nam Ministarstvo financija da nedvosmislen odgovor oko financiranja euro projektanata. Navedeni djelatnici ne predstavljaju stvarni trošak u proračunu jer se financiraju iz međunarodnih projekata, stoga tražimo da njihove plaće ne ulaze u masu za izračun plaća’‘, rekao je župan Flego dodajući kako su upravo europski projekti i sredstva dobivena putem istih prilika za zapošljavanje, posebice mladih.
   Jedna od tema sastanka bila je i izrada Strategije pametne specijalizacije, koja je preduvjet za korištenje sredstava iz Europskog regionalnog fonda za razvoj (ERDF) za investicije u istraživanje i inovacije. Strategijom se identificiraju jedinstvene karakteristike i komparativne prednosti svake zemlje i regije, kako bi ih se kroz ulaganja u istraživanja i razvoj što bolje iskoristilo. Na sastanku su imali priliku upoznati se s dosadašnjim rezultatima izrade Strategije te se dogovorilo da svaka županija odabere jedno prioritetno područje te da se međusobno umreže. Istarska županije je odabrala metalurgiju i prerađivačku industriju.
   Nakon sastanka, išlo se u obilazak šetnice u Kanalu sv. Ante, koja je u sklopu projekta „Turistička valorizacija Kanala sv. Ante“ sufinanciran sredstvima fondova EU. Link na članak ovdje.