U tijeku besplatne igraonice robotike diljem Istre u sklopu projekta „STEM udruga za popularni STEM“

U tijeku besplatne igraonice robotike diljem Istre u sklopu projekta „STEM udruga za popularni STEM“

Društvo za robotiku Istra (DRI) kao jedan od partnera EU projekta 'Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM' nabavilo je s ciljem edukacije i popularizacije STEM-a među djecom vrlo zanimljive robote kao što su AlphaMini humanoidni robot s funkcijama koje koriste umjetnu inteligenciju, robota psa s umjetnom inteligencijom Puppy Go AI Dog, robota Robotis Mini, robota pauka STEMI heksapod, mobilne robote Photon, Bee Bot, Sphero Bolt, Sphero RVR te ostale.

Nadalje, Društvo za robotiku Istra u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom i Industrijsko-obrtničkom škola Pula osnovalo su Centar za praktičnu robotiku Pula (CPR Pula), u sklopu kojeg je nabavljen još niz drugih zanimljivih robota kao što su humanoidni robot Alpha 1S koji svira i pleše, vrlo zanimljive mobilne robote Dasch, te isto tako arenu i robote za sumo borbe robota, za robotrku na prstenac  te za razna druga natjecanja iz robotike.

U sklopu EU projekta „STEM udruga za popularni STEM' održavaju se u organizaciji DRI-a diljem Istre, zanimljive interaktivne robotičke igraonice, na kojima se na jedan vrlo zabavan i interesantan način približava robotika široj populaciji, koja može naučiti nešto više o Društvu za robotiku Istra, a isto tako može naučiti rukovati robotima ili gađati primjerice prstenac ili voditi sumo borbe s robotima.

Za realizaciju robotičkih igraonica angažirana su 4 edukatora koji na raznim punktovima s raznim robotima pomažu posjetiteljima da se zabave i upoznaju robote.

Robotičke igraonice su besplatne i mogu doći svi od 7 godina starosti nadalje.

Radionice su u proteklom razdoblju održane u gradskim knjižnicama u Poreču i Umagu, a slijede radionice:

  • u Rovinju u MMC Rovinj u petak, 2. lipnja 2023.,  od 17:00 do 19:00 sati;
  • u Puli u Centru za praktičnu robotiku pri Industrijsko-obrtničkoj školi, Rizzijeva 40, u četvrtak, 15. lipnja 2023. od 17.00 do 19.00 sati;
  • u Labinu u tamošnjoj Gradskoj knjižnici, u petak, 16. lipnja 2023. od 17.00 do 18.30 sati.

O preostalim datumima i lokacijama održavanja javnost će biti pravovremeno informirana.

Kontakt osoba za više informacija:

Dragan Pantić, pro., (robotikaistra@gmail.com)

Nositelj projekta „STEM udruga za popularni STEM“ je Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva, a partneri na projektu su Zajednica tehničke kulture Pula (koja upravlja Centrom za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije), Grad Pula – Pola, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, udruga Matematičko društvo „Istra“, udruga Društvo za robotiku Istra, udruga Morski obrazovni centar Pula te Istarska razvojna agencija – IDA d.o.o..

Ukupna vrijednost projekta  STEM udruga za popularni STEM“ je 326.766,42 EUR, od čega je 277.751,46 EUR sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda dok ostatak osigurava Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.