IDA domaćin sastanka šest zemalja partnera u projektu programa Erasmus+

IDA domaćin sastanka šest zemalja partnera u projektu programa Erasmus+

Dane 6. i 7. rujna 2021. godine održan je u Puli u sjedištu Istarske razvojne agencije sastanak partnera u projektu NABI, u kojem IDA sudjeluje kao jedini partner iz Hrvatske dok su ostali partneri iz Italije, Njemačke, Austrije, Rumunjske te Mađarske. Projekt ukupne vrijednosti 1,5 milijuna kuna u stopostotnom iznosu financira se iz programa Erasmus+ te je usmjeren na  suradnju s ciljem  inovacije i razmjene dobrih praksi u domeni održivog razvoja. 
Direktor IDA-e dr.sc. Boris Sabatti je  uz riječi dobrodošlice uvodno naglasio kako je riječ o zanimljivom projektu, u kojem će se steći nova znanja o inovativnim rješenjima koja doprinose prilagodbi klimatskim promjenama u urbanim sredinama. 
U okviru projekta prikupljaju se primjeri dobre prakse u upravljanju plavo-zelenim sustavima (površinama), a koji se temelje na inovativnim, već implementiranim rješenjima (nature-based solutions (NBS)), poput uspostave kišnih vrtova, kao jedne od mogućnosti u domeni upravljanja oborinskim vodama što je ujedno i učinkovita mjera prilagodbe klimatskim promjenama. 


Kao najbolji primjeri dobre prakse upravljanja zelenim površinama i vodnim resursima za područje Istarske županije odabrani su za prikaz tijekom sastanka uspostavljeni kišni vrtovi na Trgu kralja Tomislava te kružnom toku u Šijani, u Puli.
Tom su prigodom predstavnici Grada Pule, Anja Ademi i Igor Bukarica, prezentirali implementirano rješenje sustava kišnih vrtova na Trgu kralja Tomislava u Puli, s ciljem upoznavanja sudionika projekta s tijekom izgradnje i realizacije navedenog primjera dobre prakse.
Direktor IDA-e Sabatti je zaključno istaknuo kako se projektom NABI promovira isto tako Strategija prilagodbe klimatskim promjenama, koju su istarski gradovi izradili u sklopu projekta Life SEC Adapt u koordinaciji IDA-e te se podiže svijest i znanje o EU Green deal ciljevima među gradovima i široj javnosti, pokazujući ekološke i društvene mogućnosti koje proizlaze iz lokalnih akcija.