Otkrijte Istru biciklom i vlakom kroz projekt ICARUS

Otkrijte Istru biciklom i vlakom kroz projekt ICARUS

Istarska razvojna agencija – IDA d.o.o. I HŽ putnički prijevoz kao partneri na projektu ICARUS sufinanciranom iz programa prekogranične suradnje Interreg Italija – Hrvatska 2014. – 2020., potpisali su sporazum o suradnji u sklopu kojeg se omogućuje kombinacija više oblika prijevoza, a fokus je na vlak i bicikle.

Cilj projekta je promicanje ICT tehnologija, korištenje više oblika prijevoza te poticanje putnika na korištenje alternativnih i ekološki prihvatljivih prijevoza što se potvrđuje promocijom željezničkog prometa u Istri, ali i biciklističkog koji povezuje obalu i unutrašnjost poput nove biciklističke staze od Rovinja i Kanfanara koja, osim što se njome preusmjerava biciklistički prijevoz uz prometnicu na nekadašnju trasu željezničke pruge, ista omogućava i razvoj gospodarskih aktivnosti u tom području te promociju lokalnih proizvođača.

Osim regionalne povezanosti, postoji i ona pomorska iz obalnih gradova prema susjednoj Italiji čiji su partneri također uključeni u projekt ukupne vrijednosti 2.200.000,00 €.
Od jeseni ove godine vlak u Istri će nastaviti prometovati standardnom trasom od Pule do Buzeta, a svi putnici moći će unijeti svoje bicikle, informirati se o stazama i nastaviti svoje putovanje biciklom iskrcavanjem u Kanfanaru pa sve do Rovinja ili iznajmiti električne bicikle u Puli, Pazinu i Lupoglavu.

Ovaj projekt je generator novih projekata koji se nadograđuju na priču promocije Istre i prekograničnog područja što potvrđuje i provedba projekta MIMOSA, a u sklopu kojeg Istarska razvojna agencija priprema razvoj platforme “Via Istra”  te Smard card, aplikacije koja će omogućiti objedinjavanje dostupnih oblika prijevoza, usluga i drugih sadržaja na jednom mjestu.


Projekt ICARUS –  Intermodal Connections in Adriatic-Ionin Region to upgrowth seamless solutions for Passengers europski je projekt Interreg V-A Italija - Hrvatska 2014. - 2020. ukupne vrijednosti 2.200.000,00 €.
Projekt ICARUS usmjeren je na poboljšanje kvalitete i sigurnosti te ekološke održivosti svih pomorskih i obalnih prijevoznih usluga kroz promociju multimodalnosti u programskom području Hrvatske i Italije. U sklopu projekta cilj je razviti održive “zelene” načine prijevoza putnika koji smanjuju štetne posljedice koje nastaju masovnom uporabom osobnih automobila. Projekt povezuje više oblika prijevoza, kao i unutrašnjost i obalu s glavnim fokusom na vlak i bicikl.
Cilj je jačanje prometne povezanosti unutar Istarske županije uz korištenje različitih oblika prijevoza s glavnim fokusom na biciklistički i željeznički promet što će uvelike doprinijeti razvoju novih turističkih aktivnosti unutar destinacije.
Unutar projekta razvila se sporazumna suradnja između Istarske razvojne agencije IDA-e i HŽPP-a koja će tijekom rujna 2021. godine omogućiti preuređenje vagona vlaka koji prometuje istarskom željeznicom za smještaj bicikli kao i kupnja opreme u vidu info panela te punionica električnih bicikli na području općina i gradova uzduž željezničke trase s naglaskom na gradove Pazin, Poreč i Rovinj te općine Kanfanar i Lupoglav. U prethodnoj fazi projekta ICARUS, IDA je prepoznala novi projekt Grada Rovinja i Općine Kanfanar gdje će se prenamijeniti nekadašnja trasa željezničke pruge, dugačka 21 kilometar u biciklističku stazu, 7. svibnja na istoj će se organizirati diseminacijski event. Stay tuned!