19.06.18.

U IDA-i održan sastanak s ministrom Marićem o rješavanju imovinskih odnosa s državom

U ponedjeljak, 18.06.2018. godine održan je u sjedištu Istarske razvojne agencije u Puli radni sastanak župana Flega te istarskih gradonačelnika i načelnika s ministrom državne imovine Goranom Marićem. Fokus sastanka bio je usmjeren na novi Zakon o upravljanju državnom imovinom, koji je krajem prošlog tjedna stupio na snagu, kao i  na brojne neriješene imovinsko-pravne odnose s državom, što je jedan od ključnih elemenata za realizaciju brojnih projekata, otvaranje novih radnih mjesta i daljnji razvoj gospodarstva Istarske županije, naglasio je župan Flego.

Zadnjih su dvadeset godina  jedinice lokalne samouprave bile u podređenom položaju po pitanju upravljanja državnom imovinom, istaknuo je ministar Marić, a danas Ministarstvo u partnerstvu s gradovima i općinama želi operativnu suradnju te pristupiti bržem rješavanju postojeće problematike.

Gradonačelnik Pule Miletić je kao prioritetne projekte izdvojio Muzil, Saccorgianu i Hidrobazu, odnosno velike bivše vojne komplekse čiji se ogromni razvojni potencijal želi čim prije iskoristiti, a poseban naglasak je stavljen i na COWORKING Pula, strateški projekt u Startegiji razvoja urbanog područja Pula, kojeg IDA kao nositelj priprema u prostoru bivše zgrade Mehanike u centru Pule, koja je isto tako u državnom vlasništvu.  Navedenim će se projektom  opremiti i uspostaviti poduzetnička infrastruktura na brownfield lokaciji te je planirano da će u srednjoročnom razdoblju usluge prostora koristi više od 40 poduzetnika te slobodnih profesionalaca, što je i jedan od glavnih ciljeva ITU mehanizma putem kojeg će se financirati ovaj projekt.