24.05.18.

IDA i Grad Poreč na konferenciji - "Zeleni gradovi za zeleniju budućnost“

Klimatske promjene već su prisutne, da bismo ih ublažili Istra nastavlja strateški razmišljati i biti predvodnik i na području energetske učinkovitosti. IDA i Grad Poreč predstavili su zajedničku viziju održive budućnosti osam istarskih gradova: Buzeta, Labina, Novigrada, Pazina, Poreča, Pule, Rovinja i Vodnjana na otvaranju konferencije pod nazivom "Zeleni gradovi za zeleniju budućnost“, koja se održava 22. i 23.05.2018. godine u Hotelu Histria, u okviru Eu Green Week 2018.

Istarski gradovi, prvi su hrvatski gradovi koji su se priključili najambicioznijoj inicijativi Europske komisije usmjerenoj ka odgovorima na izazove globalnih promjena klime i uz koordinaciju Istarske razvojne agencije kao partnera na projektima Empowering (Empowering local public authorities to build integrated sustainable energy strategies) i Life Sec Adapt (Upgrading Sustainable Energy Communities in Mayor Adapt Initiative by Planning Climate Change Adaptation Strategies) stvaraju zajedničku viziju održive budućnosti, bez obzira na veličinu svojih gradova ili općina ili njihov geografski položaj, rekla je Gordana Lalić, direktorica porečkog gradskog poduzeća Parentium. Zajedno su spremni donijeti konkretne, dugoročne mjere unutar svojih Strategija kojima će se osigurati ekološki, društveno i gospodarski stabilno okruženje za sadašnje i buduće naraštaje.

Kroz dosadašnju provedbu projekata, dovršena je izrada Izvješća o procjeni trenutnog stanja klimatskih pokazatelja kao i procjena ranjivosti i rizika za šest istarskih gradova: Buzeta, Labina, Pazina, Poreča, Pule i Rovinja unutar kojih su obrađeni sektori relevantni za područje svakog pojedinog grada. Kroz procjenu učinaka koje klimatske promjene imaju po sektorima na lokalnom području, u narednom koraku će se identificirati primjerene aktivnosti, koje će ograničiti ili smanjiti rizike i posljedične ekonomske i društvene troškove, te definirati bolje usmjeravanje buduće strategije prilagodbe.

U projektima Empowering i Life Sec Adapt sudjeluje sedam članica Europske unije: Hrvatska, koju predstavljaju  Istarska razvojna agencija (IDA), Istarska županija i istarski gradovi te Italija, Španjolska, Švedska, Rumunjska, Mađarska i Grčka. Vrijednost projekata iznosi 36.500.000,00 kuna dok je budžet Istre u projektima 8.000.000,00 kuna.