24.04.18.

IDA na konferenciji MADE in MED

Dvodnevna konferencija MADE in MED održana je od 17. do 19. travnja 2018. u Rimu, kojoj su prisustvovali i predstavnici IDA-e. Konferencija u organizaciji Interreg MED Programa okupila je projektne partnere, predstavnike raznih visokih tijela Europske unije te medije sa ciljem predstavljanja rezultata uspješno provedenih projekata iz programa Interreg MED.

Klimatske promjene, plava ekonomija i održivi rast bile su glavne teme te centar svih predstavljenih projekata kao i njihovo uključivanje u viziju i programe koje će nastupiti nakon 2020. Ukupno tokom konferencije predstavljeno je  90 projekata sa njihovom rezultatima dok su se paralelno vodile debate i prezentacije o problemima, izazovima i rješenjima  sa ciljem stvaranja ekonomskog stabilnog i održivog Mediterana.

Istarska razvojna agencija sudjeluje kao projekti partner na projektu Green Mind koji je odobren i sufinanciran iz programa Interreg MED Program te uključuje partnerstva sa sedam regija na Mediteranu. Vodeći partner na projektu je SIPRO, razvojna agencija Grada Ferrare iz Italije dok su ostali partneri Istarska razvojna agencija, Splitsko - dalmatinska županija, Centar za razvoj tehnologija Hellas iz Grčke, Smart City Cluster Andalucia iz Španjolske, AFT iz Francuske, E-Zavod iz Slovenije te Agencija SERDA iz Bosne i Hercegovine. 
Cilj projekta je unaprijediti inovacijske kapacitete javnog i privatnog sektora u sferama zelene i pametne mobilnosti, jačanje klastera te unapređenje potpora privatnom sektoru u razvoju novih tehnologija. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.598.000,00 eura dok udio Istarske razvojne agencije iznosi 159.000,00 eura.