12.10.07.

Osnovan Informacijsko tehnološki klaster Istre

U prostorima IDA-e danas je održana osnivačka skupština ITC klastera Istra

Zaposlenici ITC klastera prema stručnoj spremi

Informacijsko tehnološki klaster Istre osnovan je na inicijativu Istarske razvojne agencije, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te šest pulskih tvrtki - Istra informatički inženjering d.o.o., FWD Grupa, Istracom d.o.o., Opti-kom d.o.o., Medialab d.o.o i Poretti.

Tijekom osnivačke skupštine za predsjednika ITC klastera Istre izabran je Davor Brenko, predstavnik tvrtke Istra informatički inženjering. U Upravni odbor Udruge izabrani su Davor Brenko, Boris Sabatti (IDA), dr.sc. Giorgio Sinković, (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli), Robert Zenzerović (Istracom) i Zlatko Turkalj (Medialab).

ITC klaster Istre pokrenut je u cilju pronalaženja rješenja za svladavanje prepreka i problema s kojima se suočavaju gospodarski subjekti koji direktno ili indirektno djeluju u informacijsko tehnološkom sektoru Istre i Hrvatske.

Glavni cilj Informacijsko tehnološkog klastera Istre je promicanje, razvitak i unapređivanje informatičko komunikacijskih tehnologija informatičkih tvrtki Istarske županije te zalaganje za zaštitu domaće tehnologije i znanja.
 
Ostvarivanje navedenih ciljeva ostvarit će se kroz slijedeće djelatnosti:

  • razvijanjem, unapređivanjem i koordiniranjem strukovne i društvene aktivnosti članova Udruge
  • organiziranjem i koordinacijom zajedničke promidžbe i nastupa na tržištu
  • organiziranjem razmjene iskustava i znanja na izvođenju ICT projekata
  • osmišljavanjem i razvojem novih ICT proizvoda i rješenja
  • zajedničkim istraživanjem i razvojem
  • suradnjom sa organizacija i udrugama informatičke struke
  • razvijanjem programa međunarodne suradnje
  • suradnjom s drugim sličnim udrugama u zemlji i inozemstvu, te svim drugim organizacijama, ustanovama, fizičkim i pravnim osobama koja podupiru rad Udruge

ƒålanice Informacijsko tehnološkog klastera Istre imat će 126 zaposlenih a od toga: 2,40% su kvalificirani radnici, 33,30% ima srednju stručnu spremu a 64,30% ima fakultetsko obrazovanje (13,50% ima višu školsku spremu,  27,70% visoku školsku spremu, 4,00% je magistara znanosti te 19,10% doktora znanosti).

U inicijalnoj fazi Klaster je usmjeren na udruživanje poduzeća koja djeluju u informacijsko tehnološkom sektoru Istarske županije, koja su međusobno komplementarna i koja su već ranije međusobno surađivale na raznim komercijalnim poslovima i projektima. Puni sinergijski efekt  očekuje se od udruživanja  ICT tvrtki i u drugim regijama te, u konačnici, stvaranjem saveza regionalnih klastera koji bi na nacionalnoj razini objedinili interese znanjem intenzivnog dijela ICT industrije u RH.