06.07.18.

IDA na sastanku partnera u sklopu projekta Life Sec Adapt

Dana 5. i 6. srpnja, u buzetskoj Gradskoj vijećnici održan je radni sastanak europskog projekta LIFE SEC Adapt na kojem je sudjelovalo 40-ak sudionika iz Italije, Španjolske i Grčke, zemalja koje uz Hrvatsku sudjeluju u realizaciji projekta. Projekt ukupne vrijednosti 24,5 milijuna kuna  financira se iz programa Life 2014.-2020. koji je usmjeren na okoliš i klimatske aktivnosti. Riječ o vrlo značajnom projektu za povećanje energetske učinkovitosti te jačanje zaštite okoliša na cijelom teritoriju Istarske županije kroz koji je Istra osigurala značajna sredstva u iznosu od 7 milijuna kuna.

Zahvaljujući sudjelovanju u Life Sec Adapt projektu, uključene jedinice lokalne samouprave Buzeta, Labina, Pazina, Poreča, Pule i Rovinja promicat će model Energetski održivih zajednica čime će postati upravljači regionalnog održivog razvoja kroz suradnju i potporu regionalne samouprave te Istarske razvojne agencije – IDA kao koordinatora projekta.

U sklopu sastanka održan je i okrugli stol na temu "Metodologije prilagodbe klimatskim promjenama na lokalnoj razini“ , predviđen za tehničke stručnjake partnera pod vodstvom dr. sc. Vladimira Kalinskog, voditelja radne skupine za izradu Nacionalne strategije prilagodbe klimatskim promjenama za Republiku Hrvatsku.

U projektu Life Sec Adapt sudjeluju četiri članice Europske unije: Italija, Hrvatska, Grčka i Španjolska. Nositelj projekta je Sviluppo Marche Spa, a predviđeno trajanje projekta je 40 mjeseci, od 1. rujna 2015. do 31. prosinca 2018. Hrvatski partneri u projektu jesu: Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o. kao koordinator projekta, Istarska županija te šest istarskih gradova: Buzet, Labin, Pazin, Poreč, Pula i Rovinj. Vrijednost projekta iznosi HRK 24.500.000,00, dok je budžet Istre u projektu HRK 7.000.000,00.